5 Mart 2020 Perşembe

MERAL OKAY

(20 Eylül 1958 Ankara – 9 Nisan 2012 İstanbul) Senarist, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. Genç kızlık adı Meral Katı olan Meral Okay, Kayseri Uzunyayla’lı komşu çocukları Türkan ile Ata Katı'nın ikinci çocuğu olarak doğar. Çerkez kökenli bir ailenin ve hakim subay olan babasının tayinleri yüzünden şehir şehir dolaşarak geçen çocukluğu vardır. Bir yaşındayken taşındıkları Balıkesir'de İlkokula başlar, Ağrı, Çorlu, İskenderun'da devam edip Ankara'da bitirir. Liseden sonra siyaset bilim ve kamu yönetimi okumak üzere üniversiteye girer. Sanat ilgilenmeden önce beş yıl süresince devlet memurluğu yaptı. Bu süreçte Toprak Mahsülleri Ofsinin düzenlediği Dünya Bankası projelerinde ve TBMM'nin Atatürk'ün 100'üncü yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı. Sonra 25 yaşında Ankara'da yükselen bir memurken Günaydın gazetesinde çalışmak üzere İstanbul'a çağrılır ve elinde bavuluyla 1983 yılında İstanbul'a gider. Günaydın'dan sonra İletişim Yayınları'nın kuruluşunda, ardından Playboy'u çıkaran ekipte yer alır. 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi'nin üyesi ve işyeri temsilcisiydi; bu dönemde yaşadığı olayları daha sonra yapım koordinatörü ve oyuncusu olduğu Beynelmilel filminde izleyicilerine aktardı.

1984 yılında, Ankara'dayken tanıştığı sinema ve tiyatroya büyük emeği geçmiş olan usta oyuncu Yaman Okay ile evlendi. Bu evlilik, eşinin 41 yaşındayken pankreas kanseri yüzünden vefat ettiği 19 Şubat 1993 tarihine kadar devam etti. Ankara'dan İstanbul'a taşınması sanat ve yayın hayatına geçişini kolaylaştırdı. İlk olarak Günaydın gazetesinde çalışan Okay, dergi yayıncılığı, yapımcılık gibi farklı işlerde çalıştı. Sezen Aksu le birlikte şarkı sözleri de yazan Okay, 1992 yılında, Seni Seviyorum Rosa filmindeki rolü le oyunculuk hayatına başladı.

Filmleri: Kaptan Feza (Solmaz)2009, Beynelmilel (Semra)2006, O Şimdi Asker2003, Hiçbiryerde (Melek)2002,  Seni Seviyorum Rosa1991

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU Ödülü

“HİÇBİRYERDE”
35. SİYAD Çağdaş Sinema Yazarları Derneği 2002

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder