5 Mart 2020 Perşembe

MELTEM CUMBUL


  (5  Kasım 1969 İzmir) Sinema ve dizi oyuncusu, şarkıcı. Bankacılıktan emekli olan babası Sedat Cumbul Konya Akşehirli, annesi İzmirlidir. 1992 yılında vefat eden bir abisi ile Funda ve Yonca adında ablaları vardır. İzmir Özel Yusuf Rıza İlkokulunu bitirdikten sonra, Meltem Cumbul 13 yaşındayken İzmir’den İstanbul’a taşınmışlar. 1987 yılında Özel Ata Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Mimar Sinan Üniversitesi’nin Tiyatro bölümüne kaydoldu. 1991 yılındaki mezuniyetinin ardından profesyonel anlamda ilk iş deneyimi için Londra’ya gitti. Londra'daki Şekspir Tiyatro Kumpanyasında tecrübe kazandı. TV kariyeri Ömer Karacan’ın teklifiyle başlayan Cumbul aynı zamanda Karacan’ın sahibi olduğu plak firması NR1’de bir single  çalışması yapmıştır.

 Ömer Karacan’ın keşfettiği Cumbul, gönlü tiyatroda olmasına rağmen Karacan’ın yapımcısı olduğu Genç Çizgi isimli programı sundu. O dönemde TRT için Radyotek isimli bir program da hazırlayan Cumbul 1993 yılında Londra’dan Türkiye’ye döndü ve Aşağı Yukarı isimli yarışmayı sunmaya başladı. 1994 yılında yine bir TV projesi olan “Nerden Başlasak Nasıl Anlatsak?” isimli talk show sunan Cumbul, programda ünlü isimlerle sohbet ediyor ve starların taklitlerini yapıyordu.

1995'te Böcek ve Bay E filmlerinde ufak rollerde göründükten sonra, yönetmenliğini  Barış Pirhasan’ın yaptığı ve uluslararası isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çeken ödüllü film Usta Beni  Öldürsene’de performansıyla adından söz ettirdi.

Mimar Çağlayan Tuğal’la evlendi  ancak bir yıl sonra boşandı. 2005’te usta oyuncu Şener Şen ve Timuçin Esen’le birlikte Gönül Yarası’nda başrol paylaşan Cumbul, filmdeki başarılı performansıyla adından uzun süre bahsettirdi.

 2005’in sonunda oyunculuk konusunda eğitim alıp kendini geliştirmek için Los Angeles’a giden Cumbul The Lost isimli dizinin ünlü oyuncusu Marc Senter le büyük aşk yaşamaya başladı. 17 Ekim 2007 günü Amerikalı Oyuncu Marc Senter'dan ayrıldığını açıkladı. Müstakbel eşini oyuncu Lndsay Lohan'a kaptıran Cumbul, bu yüzden üç yıldır yaşadığı Los Angelas'tan ayrılıp İstanbul'a döndü. Meltem Cumbul 2005 - 2007 yılları arasında Los Angeles’ta sinemayla ilgili projeler konusunda çalıştı.

Rol Aldığı Filmler:   2015 - Yaktın Ben (Leyla) 2013 - Kadın İşi: Banka Soygunu (Gülay) 2011 - Labirent (Reyhan)  2004 - Gönül Yarası (Dünya)  - 2003 - Duvara Karşı (Selma) 2002 - Abdülhamit Düşerken (Şahabettin Paşa'nın Kızı Nimet)  2001 - Maruf (Cankız)  1999 -  Propaganda (Filiz)  1999 - Duruşma (Nazan)  1999 - Doğum Yer Absürdistan (Emine Dönmez)  1998 - Karışık Pizza (Emel)   1996 - Usta Ben Öldürsene (Katja) 1995 - Böcek (Genç Kız)  1995 - Bay E (Motosikletli Kız)  1994 - Bir Sonbahar Hikayesi 

EN İYİ KADIN OYUNCU  ÖDÜLÜ

“KADIN İŞİ: BANKA SOYGUNU”
A. Taner Elhan 2013
9. Uluslararası Dadaş Film Festivali 2014
Konu: Birbirinden farklı dört kadın Nihal, Dürdane, Gülay ve Bilge yakın arkadaşlardır  En kötü günlerinde birbirlerine destek olan bu dörtlü bu kez de Gülay için bir gece bir araya gelir.  Kocası onu terk etmiştir ve iki buçuk yaşındaki oğlunu da alıp annesinin yanında yaşamaya başlamıştır. Birtakım sağlık sorunları ve ödeyemediği kredi borçları yüzünden kendi işi de tehlikeye girmiştir ve sahip olduğu küçük tekstil atölyesindeki bütün makinalarına da el konmuştur. Maddi ve manevi açıdan zor günler geçiren Gülay, buluştukları akşam, ancak banka soyarsa kendini kurtarabileceğini esprili bir şekilde söyler. Başta diğer arkadaşlarının da ciddiye almadığı bu şaka, aralarında uzayıp gider ve ciddi bir soygun planına dönüşür. Hiçbirinin tahmin etmediği bu planıın aksamaması için ellerinden geleni yaparken birtakım gülünç sürprizler ve dostluklarını sınayan anlar da onları beklemektedir. (beyazperde.com)

“ABDÜLHAMİT DÜŞERKEN” Ziya Öztan 2002
40. Antalya Altın Portakal Film Festivali 2003
1. ÇASOD "En İyi Oyuncu" Ödülleri 2004

Konu: Abdülhamit Düşerken, kimilerince "Büyük Hakan" diye yüceltilen, bazı kesimlerce ise "Kızıl Sultan" diye hor görülen padişah Abdülhamid döneminin hikayesini aktarıyor. Meşrutiyetin ilan edildiği dönemde yaşananları bir aşk hikayesi etrafında şekillendirerek yakın plana alan filmde Osmanlı İmparatorluğu’nun demokratikleşme mücadelesinin fırtınalı zamanları işleniyor. O dönemde önemli bir etkin rol oynamış olan Binbaşı Şefik’in, bir nazırın kızına ve eş zamanlı olarak da iktidar fikrine vurgun oluşunun hikayesi beyazperde'de. Oyuncu kadrosu açısından birçok önemli ismi bir araya getiren proje Nahid Sırrı Örik’in romanından yola çıkarak perdeye aktarılmıştır. Ciddi anlamda bütçe ayrılmış bir yapımdır. (beyazperde.com)
“DURUŞMA” Yalçın Yelence 1999
12. Ankara Uluslararası Film Festivali 2000

Konu: Filmde, çocukluğundan beri aynı kıza âşık olan iki adamın dramı anlatılır. Nazan mahallenin en güzel kızıdır. Çocukluk arkadaşları Cavit ve Selami ona âşıktır. İkisi de günün birinde Nazan’la evlenme hayali kurmaktadır. Rekabeti Cavit kazanır. Sevdiğiyle evlenmiştir fakat muradına eremez. Nazan’ın korkuları yakınlaşmalarına müsaade etmemektedir. Sonunda pes eder ve boşanır. Sıra Selami’dedir. Gelin görün ki aynı akıbet onu da beklemektedir. Bu konu artık ulusal medyanın gündemindedir. Nazan’ın ikinci boşanma davası bütün mahallenin geçmişini ortaya serecektir. (Ayşe Adlı -tsa.org.tr)

“KARIŞIK PİZZA” Umur Turagay 1998
 4.Sadri Alışık Sinema  Ödülleri 1999

Konu: Bir "pizzacı çocuğun" naif hikayesinin aktarıldığı "Karışık Pizza" adlı film, saf bir pizza dağıtıcısının öyküsü. Görüntü olarak pek albenisi olmayan Murat, aslında saf ve sevimli bir çocuktur. En büyük düşü aslında kendisini yenilmez bir kahraman gibi hayal ettiği alternatif evrenin gerçeğe kapılarını aralamasıdır. Kendisinin yenilmez bir kahraman ve son derece çekici bir erkek olduğunu düşleyerek yaşar. Hayat onun bu düş dünyasını sınamakta gecikmez. Bir gün aldığı sipariş üzerine bir eve gider. Kapıyı çaldığında karşısında o güne kadar gördüğü en güzel kadını bulur. Kapıyı açan Emel, parayı vermek için Murat’ı içeri davet ettiğinde bütün gün boyunca sürecek planı da işlemeye başlar. Murat, başına geleceklerden habersiz, içeri girer ve çok geçmeden kendisini kafasına silah dayalı bir şekilde sandalyeye bağlı bulur. Bakalım yenilmez kahraman şimdi ne yapacak. Çünkü bu daha başlangıçtır. (beyazperde.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder