29 Şubat 2020 Cumartesi

BİNGÖL ELMAS


 
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu.1998-2001 yılları arasında ulusal yayın yapan çeşitli televizyon kuruluşlarında, 2001-2008 yılları arasında Belgesel Sinemacılar Birliği’nde (BSB) çalıştı.

Asmin Film isimli yapımevinde, belgesel sinema alanında yönetmen, yapımcı, Metin yazarı olarak üretimler gerçekleştiriyor.

BİLGE OLGAÇ Başarı Ödülü
19. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 2016


BİKET İLHAN


(1944 İzmir) Ankara Gazi Eğitim mezunu, İngilizce öğretmeni. Atilla İlhan'ın eski eşidir. TRT'de bir dizide yönetmenlik yaparak başladı, Selim İleri'nin teklifiyle 37 yaşında girdi sinemaya. Türkan Şoray ve Cihan Ünal'ın oynadığı "Seni Kalbime Gömdüm"de asistanlık yaptı (1981). Ardından, "Bir kez bu tozu yuttun. Seninle daha çok karşılaşacağız" diyen Türkan Şoray haklı çıktı. TRT'de ve sinemada asistanlık yaptıktan sonra, 1992'de üç bölümlük bir pembe dizi çekmekle yönetmenliğe başladı. İlk içine sinen filmi, 1993'te çektiği "Senin İçin Bir Kadeh"ti. "Sokaktaki Adam" ise birçok festivalde ödüle layık görüldü. 1995 yılında "Sokaktaki Adam" filmiyle tanındı. Daha sonra Çeşme'de oluşturduğu projesi "Kayıkçı" geldi. 1999 yılından beri yapımcılık yapmakta. Ancak halen içinde yönetmenlik var. Film yapmayı sürdürüyor, aynı zamanda yapımcı. "Türk sinemasının üretimsizlik sorunu var" diyen Biket İlhan, Nazım Hikmet'in hayatını anlatan bir proje çekmek istiyor. "Hürrem Sultan" filminin senaryo çalışması bitti. Ayrıca kadın yönetmenlerle ilgili bir belgesel projesi var.

“SOKAKTAKİ ADAM
18.Siyad Türk Sineması Ödülleri1996
En İyi 3. Film
 9. Adana Altın Koza Film Şenliği 1995 Özel Ödül

BESTE BEREKET


 (2 Temmuz 1982 İstanbul)  Sinema ve dizi oyuncusu. Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuv arı Tiyatro Bölümünden mezun olan Bereket, sahneye ilk adımını Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde attı. İlk ekran deneyimini "Aynalar" isimli diziyle yaşayan oyuncu, 2005’te "Aşka Sürgün" isimli dizide "Bennu" karakterini canlandırdı.

2005'te "Türev" filminde "Burcu" karakterini canlandıran Beste Bereket, filmde sergilediği performansla 42'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülünü almaya hak kazandı. Yönetmenliğini Onur Ünlü’nün yaptığı 2009 yapımı “Beş Şehir” isimli filmde “Dilek” karakterini canlandırdı.
Anadolu Kaplanı, Sessiz Fırtına, Parmaklıklar Ardında, Leyla ile Mecnun ve Doksanlar dizilerinde de rol alan Beste Bereket, 2015 yılında fotoğrafçı Serdar Önal'la dünya evine girdi.
Rol aldığı filmler: Beş Şehir (Dilek) 2009, Türev (Burcu) 2005, 2 Süper Film Birden (Arzu) 2005,
EN İYİ KADIN OYUNCU  ödülü

“TÜREV"  2005  Ulaş İnanç
42. Antalya Altın Portakal  2005
11.Sadri Alışık Sinema Ödülleri 2006

Konu: Filmde, üç arkadaş arasındaki ilişkinin zamanla farklı bir boyuta geçmesi konu edilir. Süreyya bir süredir beraber olduğu sevgilisi Nazım ile evlenmek ister. Ancak Nazım'ın sadakatinden emin değildir. Bir gün Süreyya'nın yakın arkadaşı Burcu üniversitedeki bitirme projesi için Süreyya ve Nazım'dan yardım ister. Nazım'ın önerisiyle proje için her gün kendi itiraflarını videoya çekmeye başlarlar. Bu süreçte Süreyya, Nazım'ın sadakatini ölçmeye çalışacaktır. (Meltem İşler Sevindi – tsa.org.tr)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU  ödülü

“BEŞ ŞEHİR
” Onur Ünlü 2009
17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali 2010


BENNU YILDIRIMLAR


 (22 Kasım 1969 İstanbul)  Erenköy Kız Lisesini 1986 yılında bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’ne girdi. İki sene de Eski Yunan Dili ve Edebiyatı okudu. Üniversitede okurken İstanbul Şehir Tiyatrosu'na girdi.  Londra Westminster Adult Education Institute’te drama üzerine kurs gördü. Yıldırımlar, 1993-1997 yılları arasında Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç, Jülide Kural gibi oyuncular ile birlikte rol aldığı ve o zamanlar küçük-büyük herkesi ekranlara bağlayan Süper Baba dizisinin asi ız Elif olarak tanındı. 2006-2010 yılları arasında yayınlanan ve Reşat Nuri Güntekin’in romanından uyarlanan Yaprak Dökümü dizisinde Fikret karakterini canlandırdı. Sonraki yıllarda Umutsuz Ev Kadınları, Gönül İşleri ve Altınsoylar gibi dizilerde başrollerde ekrana geldi.
1988 yılından beri aktif olarak İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncusu olan Bennu Yıldırımlar, geçtiğimiz sezon William Shakespeare’in Serdar Biliş yönetmenliğindeki “12. Gece” adlı oyununda Olivia karakterini canlandırmıştır. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusu Bülent Emin Yarar ile evli olan Bennu Yıldırımlar'ın Ada isminde kızları bulunuyor.

Rol Aldığı Filmler:  Ahlat Ağacı (Asuman) – 2018, Ağustos Böcekleri ve Karıncalar (Selma) – 2016, Kars Öyküleri – 2010, Gökten Üç Elma Düştü – 2008, Hiç Yoktan Aşk – 2000, Ölümün El Yazısı – 1999, Eski Fotoğraflar – 1998, Kaç Para Kaç – 1998, Ağrı’ya Dönüş – 1994, Gece Melek ve Bizim Çocuklar – 1994, Adada Son Gece – 1992, Hacı Yusuf Efendi – 1987
UMUT VEREN YENİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ

AĞRI’YA DÖNÜŞ” Tunca Yönder 1993
 6. Ankara Uluslararası Film Festivali1994

EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ
“KAÇ PARA KAÇ”  Reha Erdem 1998
4. Sadri Alışık Sinema Ödülleri 2000
Konu: Film, bir adamın tesadüfen bulduğu parayla değişen hayatını anlatmaktadır. Selim gömlek mağazası işletmektedir. Bir gün eve dönerken taksiye biner. Takside bir çanta dolusu para bulur. Bir müddet önce taksiden inen bir banka soyguncusu çantayı takside unutmuştur.Selim birden bire eline geçen parayla lüks harcamalar yapmaya başlar. Hayatı değişen Selim zamanla etrafındaki insanlara yabancılaşmaya başlayacaktır. (Celil Civan – tsa.org.tr)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ
“AHLAT AĞACI  Nuri Bilge Ceylan 2017
51. SİYAD “Sinema Yazarları Derneği”  2018

BELKIS ÖZENER



 (28 Mart 1940 İzmir) Yeşilçam filmlerinde ünlü oyunculardan dinlediğimiz şarkıları hep Belkıs Özener seslendirmiştir. Ses sanatçısı Gönül Yazar’ın  ablasıdır. Babası Erzincanlı yol müteahhidi Mehmet Bey ile Yugoslav göçmen annesi Fatma Hanım'ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi..  Anne babası o 2 yaşında iken boşanmıştır. Ablası Belma annesine, Gönül ablası da babasına verilince, Belkıs da iki teyzesinin yanında büyüdü. 1952 yılında Gönül Yazar ilk evliliğini yapınca onun yanında Ankara’ya gitti. 1954 yılında ablası boşanınca onunla beraber İstanbul’a yerleşti. Belkıs Özener 1955 yılında İstanbul'da yapılan bir ses yarışmasında birinci oldu. O yılların ünlü gazinolarından biri olan Beyaz Park'ın sahnesinde ödülünü aldı. Zekii Duygulu, Radife Erten, Selahattin Pınar ve Alaeddin Yavaşca'dan Türk Sanat Müziği dersler alarak şarkıcılığa başladı. Daha sonra sahnelerden kopup filmlerde çeşitli oyuncuların yerine şarkı söylemeyi tercih etti. Belkıs Özener, henüz 16 yaşındayken Tepebaşı'nda ilk defa sahneye çıkar. 1956 yılında 16 yaşında iken bir işadamı olan Rauf Köksalan ile evlendi ve Benek, Bengü ve Barkın adlarında üç çocuğu oldu. Eşi ölene kadar 27 yıl evli kaldı

300 kadar filmde yıldızlara sesini verdi ancak hiç ummadığı bir olay onu sinemadan soğuttu. İşte o olayı şöyle anlatır Belkıs Özener: "Civciv Çıkacak, Kuş Çıkacak" adlı filmde Mine Mutlu'yu seslendirmiştim. Fakat bunun bir seks filmi olduğunu bilmiyordum. Ve o günden sonra bir daha sesimi kimseye vermedim. 2006 yılında Belkıs Özener'n, bugüne kadar arşivlerde kalmış şarkılarından oluşturulan "Yeşilçam Şarkıları / Sahibinin Sesinden" albümü Kalan Müzik tarafından yayınlandı. Yirmibeş şarkılık bu seçkiye kaynaklık eden kayıtların çoğu, filmlerde kullanılan ana bantlara ulaşılarak oluşturuldu.

Filmleri: 1956 - Saz Ve Caz 1955 - Şeyh Ahmed'in Gözdesi

BİLGE OLGAÇ Başarı Ödülü
7. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 2004

ONUR ÖDÜLÜ
 43.Antalya Altın Portakal Film Festivali  2006

28 Şubat 2020 Cuma

BELGİN DORUK


(1936 Ankara–1995 İstanbul) Türk sinemasının 'Küçük Hanımefendi' ismiyle anılan yıldızı Belgin Doruk, 28 Haziran 1936'da Ankara'da doğdu. Sonraki yıllarda Ankara'dan İstanbul'a gelen Doruk ailesi Yeşilköy'e yerleşti. Belgin Doruk Annesinin desteğiyle 1952 yılında ortaokul son sınıftayken Yıldız dergisi ve Faruk Kenç'in Sahibi olduğu İstanbul Film'in ortaklaşa açtığı yarışmaya girdi. O yıl erkeklerde Ayhan Işık ve Mahir Özerdem, bayanlarda da Belgin Doruk birinci seçildi.

Belgin Doruk sinemada güzelliğiyle, oyun gücüyle ve yanağındaki gamzesiyle büyük sükse yaptı. Gamzesiyle ilgili anlattığı anıları da ilginçti ünlü yıldızın..."Annem bana hamileyken Ankara'da Gazi Çiftliği'ndeymiş. Benim gamzeli olmamı istediği için de bol bol ayva yemiş. Gerçekten de gamzeli doğdum. Tesadüf işte... Ama annem bunun tesadüf olmadığını söylerdi hep." 1953'te yapılan güzellik yarışmasında Türkiye İkinci Güzeli seçildi. Türk sinemasının bir döneminde en çok film çeviren ve en çok sevilen oyuncu oldu. Zeki Müren'le birçok filmde başrol oynadı

1960'lı yılların bir numaralı yıldızı olan Belgin Doruk, 1970'lerde değişen sinemayla birlikte önce starlığını, sonra  sağlığını yitirdi. Aşırı kiloları, içine düştüğü yalnızlık ve ekonomik kriz onu etkiledi. 1975'ten sonra sinemadan ayrıldı. Zayıflamak için kullandığı anfetaminli ilaçlar yüzünden sinir sistemi altüst oldu, kilo almaya başladı. Şişli'deki Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi'nde deli muamelesi görüp zincirlere vuruldu, evine icra gelip eski kocasının eski koltuklarına muhtaç oldu. Bir kutu hapı yutarak intihara kalkıştı.

Siyah-beyaz Türk filmlerinin 'Küçük hanımefendisi' Belgin Doruk, sağlığı bozulup aşırı kilolanınca, "Hayranlarım beni hep filmlerdeki gibi hatırlasın" diyerek inzivaya çekildi. Ölene kadar da kimseye görünmedi. Kalp yetmezliği sonunda 26 Mart 1995 de İstanbul'da hayata veda etti.

İlk evliliğini 17 yaşında iken yönetmen Faruk Kenç ile yapmış, bu evlilikten Ggül" adını verdiği bir kızı , ikinci evliliğini yapımcı Özdemir Birsel ile gerçekleştirmiş ve bu evlilikten de "Aydın" adını verdiği bir oğlu var.

Rol  aldığı filmler: G1ecekondu Rüzgârı 1972. Pamuk Prenses Ve 7 Cüceler Ana Kraliçe 1970, Gönül Meyhanesi 970 - Küçük Hanımın Şoörü 1970, Şahane İntikam 1969. Ayşecik Yuvanın Bekçileri Leyla 1969. İstanbul'u Sevmiyorum 1968. Kanlı Nigâr Kanlı Nigâr 1968 , Atlı Karınca Dönüyor 1968. Yıkılan Gurur 1967. Toprağın Kanı 1966. Allahaısmarladık 1966. Allahaısmarladık Yavrum / Yarın Ağlayacağım 1966. Sevgilim Bir Artistti 1966, Bozuk Düzen 1965, Şoförün Kızı 1965, Bir Gönül Oyunu 1965, Hep O Şarkı 1965, Sayılı Dakikalar 1965, Kırık Hayatlar Vadide 1965, Güzel Bir Gün İçin 1965, Yasak Cennet 1965, Satılık Kalp Selma 1965, Evcilik Oyunu 1964, İstanbul Kaldırımları 1964, Aramızda 1964, Aşk ve Kin 1964, Duvarların Ötesi 1964, Hanım Abla 1964, Şoförler Kralı 1964, Bahçevan 1963, Kahpe 1963, Acı Aşk 1963, Akdeniz Şarkısı 1963, Aşk Tomurcukları 1963, İlk Göz Ağrısı 1963, Kadınlar Hep Aynıdır 1963, , Hayat Bazen Tatlıdır 1962, Küçük Hanımın Kısmeti 1962, Aşka Karşı Gelinmez 1962, Yalnızlar İçin 1962, Küçük Hanımın Şoförü Neriman 1962, Daima Kalbimdesin 1962, Gönül Avcısı 1962, Küçük Hanım Avrupa'da Neriman 1962, Kızıl Vazo 1961, Küçük Hanımefendi Neriman 1961, Tatlı Günah 1961, Aşkın Saati Gelince 1961- Bir Demet Yasemen 1961, Bir Yaz Yağmuru 1961, Bülbül Yuvası 1961, Düğün Alayı 1961, Özleyiş 1961, Zavallı Necdet 1961, Aslan Yavrusu 1960, Gece Kuşu 1960, Satın Alınan Adam 1960, Ayşecik Şeytan Çekici 1960, Bir Yaz Yağmuru 1960, İlk Aşk 1960, Yeşil Köşkün Lambası 1960, Kanlı Firar Türkan Akyel 1960, Ömrümün Tek Gecesi 1959, Samanyolu 1959, Annemi Arıyorum 1959, Binnaz Binnaz 1959, Kırık Plak 1959, Ölmeyen Aşk Semra 1959, Hayat Cehennemi Nermin 1958, Beraber Ölelim 1958, Daha Çekecek Miyim? 1958, Kederli Yıllar 1958, Çileli Bülbül 1957, Çölde Bir İstanbul Kızı 1957, Mahşere Kadar 1957, Lejyon Dönüşü 1957, Kader 1955, Ölüm Korkusu 1955, Son Beste 1955, Öldüren Şehir Selma 1953, Köroğlu, 1953, Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi 1952, Kanlı Çiftlik 1952, Yavuz Sultan Selim Ağlıyor 1952
 (https://www.haberler.com/belgin-doruk/biyografisi/)

EN İYİ KADIN OYUNCU ödülü

"AYŞECİK YUVANIN BEKÇİLERİ" 1969  Aram Gülyüz
2. Altın Koza Film Şenliği  1970

Konu: Filmde, ayrı olan anne ve babasını birleştirmeye çalışan iki kardeşin hikâyesi anlatılır. Murat, karısı Leyla’yı başka bir kadınla aldatır. Bu yüzden Leyla kocası Murat’tan boşanır. Mahkeme çocuklardan Ömer’in vekâletini Leyla’ya, Ayşe’nin vekâletini ise Murat’a verir. İkiye bölünen aile on yıl boyunca birbiriyle hiç görüşmez. Yıllar sonra Ayşe ve Ömer okulların düzenlediği ortak bir kampa katılır. Burada aynı odayı paylaşırlar ve kardeş olduklarını anlarlar. Birbirine kavuşan Ayşe ve Ömer, anne ve babalarının barışması için ellerinden geleni yapacaktır. (Meltem İşler Sevindi-tsa.org.tr)


BEGÜM AKKAYA


 (8 Şubat 1991 İstanbul) Begüm Akkaya, çocukluk yaşlarından bu yana kamera karşısında yer almaktadır. 2006’da Doktorlar isimli dizide Melisa karakterini canlandırdı. Dizi, bir hastanede yer alan doktor ve hastaların yaşadıklarını anlatıyor.

2006’da ise Yeşeren Düşler isimli dizide Sakina karakterini canlandırdı. Dizi, yıllar önce işlemediği bir suç nedeniyle köylü tarafından dışlanan Yusuf isimli genç bir adamın köye yeniden dönmesiyle yaşadıklarını anlatıyor. 2008’de ise Kendi Okulumuza Doğru isimli dizide Pınar karakterini canlandırdı. Dizi, yıllar sonra çocukluğunun geçtiği semte giden Ali isimli bir öğretmenin öğrencileri için yaptıklarını anlatıyor.

2009’da ise Kapalı Çarşı isimli dizide Dilek karakterini canlandırdı. Dizi, Kapalı Çarşı’da halıcılıkla uğraşana bir grup insanın yaşadıklarını anlatıyor. 2010’da Hür Adam isimli filmde Aysel karakterini canlandırdı. Film, Said Nursi’nin hayatını anlatıyor.

2013’te Bugünün Saraylısı isimli dizide Feride karakterini canlandırdı. Dizi, ekonomik durumu yer bir olan Katipoğlu ailesinin yaşadıklarını anlatıyor. Aynı sene Nergis Hanım isimli filmde rol aldı.. Film, küçük bir ailenin yaşadığı dramı anlatıyor. https://www.neoldu.com/begum-akkaya-kimdir-7617h.htm

Rol Aldığı Filmleri: Aşk ve Gurur- 2016, Altınsoylar- 2016, Nergis Hanım-2013, Mavi Dalga- 2013 Bugünün Saraylısı-2013, 20 Dakika -2013, Uçurum-2012, Kuma -2012, Acayip Hikayeler-2012, Sessiz Çocuklar -2010, Hür Adam -2010, 72. Koğuş -2010, Kapalı Çarşı -2009, Kendi Okulumuza Doğru-2008, Aşk Tutulması-2008, Yeşeren Düşler-2006, Doktorlar-2006, Beşinci Boyut-2005

TÜRKAN ŞORAY UMUT VEREN GENÇ OYUNCU ödülü

“NERGİS HANIM” 
Görkem Şarkan 2013
 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali 2014



BEDİA MUVAHHİT


 (16 Ocak 1897, İstanbul – 20 Ocak 1994, İstanbul). Tiyatro ve sinema oyuncusu. Tam adı Emine Bedia (Şekip) Muvahhit olup, Bedia Muvahhit olarak tanınmıştır. Türkiye'nin ilk Müslüman kadın oyuncularındandır. Kadıköy Terakki Mektebi ile Notre Dame de Sion Lisesi’nde okudu ve küçük yaşlarda Fransızca ile Rumca öğrendi. Bedia Muvahhit’in öğrenimini sürdürdüğü yıllarda İstanbul’da kurulan Telefon Şirketi’nde çalışan yine ilk kadınlardan biridir. İstanbul’da 1912’de telefon hizmeti vermeye başlayan Dersaadet Telefon Anonim Şirket-i Osmaniyesi, İngiliz-Fransız ortaklığının elindeydi.  Şirketin çalıştırdığı tüm santral memureleri ya yabancı ya da yerli azınlıklardan oluşuyor, tek bir Müslüman-Türk santral memuresi çalışmıyordu. O yıllarda İstanbul’da yayımlanan “Kadınlar Dünyası Dergisi” birkaç sayısını bu konuya ayırarak bir kamuoyu baskısı oluşturmayı başardı ve şirket, Müslüman-Türk bayanlar da almaya karar verdi. Telefon Şirketi’ne iş için başvuran iki yüz kadından yedisi Fransızca barajını da aşarak işe alınmaya hak kazandı. 5 Aralık 1913 tarihinde Telefon Şirket’inde çalışmaya başlayan yedi Müslüman bayandan biri de Bedia Muvahhit’ti.  Sanat yaşamı ise 1908 yılında başlamış sayılır. Ancak 1914 yılında yeni kurulan Darülbedayi’e (İstanbul Şehir Tiyatroları) girdi. Bir yandan da, 1921’de Erenköy Kız Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği yapıyordu. 

İlk filmi, 1923 yılında Muhsin Ertuğrul’un önerisiyle başladığı ve Halide Edip Adıvar’ın “Ateşten Gömlek” romanından sinemaya uyarlanan filmdir. Bu filmde canlandırdığı Ayşe karakteri ile Türk sinemasının Neyyire (Neyir) Ertuğrul’la birlikte ilk kadın oyuncularından biri oldu.1923’te, “Ceza Kanunu” adlı oyunla sahneye çıkmasıyla tiyatro yaşamı da başlamış oldu. Eşi olan aktör Muvahhit Bey, bir topluluk kurarak Bedia Hanım’la birlikte Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış olan İzmir’e gitmişti. O sırada Mustafa Kemal’in de İzmir’de olması nedeniyle, oyuncular, “Ceza Kanunu”nun ilk oyununa Mustafa Kemal’i de davet etmişlerdi. Mustafa Kemal, Muhavvit Bey’e, “Müslüman Türk kadınlarına niçin rol vermiyorsunuz? Eşiniz Bedia Hanım’ı ‘Ateşten Gömlek’ filminde gördüm, pek başarılı idi.’ der. Ertesi akşam, Bedia Muhavvit Hanım oyundaki “Sacide” rolüne bir günde hazırlanarak çıktı. Böylece de Cumhuriyet döneminde sahneye çıkan Türk kadın sanatçılara öncülük etmiş oldu. Ancak, sahnede ilk Türk kadını kimdir konusu araştırmacılarca tartışmalı bir konudur. Prof. Metin And, “Türk Tiyatrosu Tarihi” kitabında o dönemi; “1920 yılında Darülbedayi, Hüseyin Suat’ın ‘Yamalar’ adlı oyununu Kadıköy’deki Apollon Tiyatrosu’nda (şimdiki Reks Sineması) sahneye koyuyordu. Bu oyunda Emel adlı kızı oynayan Eliza Binemeciyan topluluktan ayrılıp yurt dışına gittiği için bu rolü yüklenecek bir bayan aranıyordu. Bu rol için seçilen Afe, ‘Jale’ takma ismiyle Kadıköy’de Apollon Tiyatrosunda sahneye çıkar.” demektedir. Ancak, Muhavvit’in Türk sinemasında öncü bir karakter olduğu kesindir; ne var ki ilk kadın oyuncu olduğu tartışmalıdır. Araştırmacı Ali Özuyar ise, Türk sinemasında ilk kadın oyuncunun Neriman Hanım olduğunu ısrarla belirtir. Bedia Hanım, 1937 yılında eşini yitirdikten sonra Ferdi von Ştatzer ile evlendi. Sanat yaşamı boyunca iki yüzün üzerinde oyunda ve sayısız nde rol aldı.1950 yılında, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda yirmi beşinci, 1973 yılında ellinci sanat yılı jübilesi yapıldı. 1975 yılında Şehir Tiyatroları’ndan emekliye ayrıldı. 1980 yılında, Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’ni hazırladı. 1987 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı ve Atatürk Sanat Armağanı’na layık görüldü. İstanbul Sinema Günleri Seçici Kurulu, sanatçıya Altın Lâle Ödülü verirken (1988), İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Türk Aydınlanmasına Katkıda Bulunanlar” etkinliği çerçevesinde Muvahhit’in 70. Sanat Yılı’nı kutladı (1993).

Rol aldığı filmler: Ateşten Gömlek (1923), İstanbul Sokaklarında (1931), Karım Beni Aldatırsa (1933), Beklenen Şarkı (1953), Paydos (1954), Yaşlı Gözler (1955), Son Beste (1955), Gülmeyen Yüzler (1955), Çapkınlar (1961), Gönül Ferman Dinlemez (1962), Bir Gecelik Gelin (1962), Belâlı Torun (1962), Barut Fıçısı (1963), Genç Kızlar (1963), İstanbul Kaldırımları (1964), Kaynana Zırıltısı (1964), Manyaklar Köşkü (1964), Gençlik Rüzgârı (1964), Halk Çocuğu (1964), Anasının Kuzusu (1964), Gel Barışalım (1964), Sarı Kızla Kopuk Ahmet (1964), Hizmetçi Dediğin Böyle Olur (1964), Hep O Şarkı (1965), Sevinç Gözyaşları (1965), Bozuk Düzen (1966), Çalıkuşu (1966), Sokak Kızı (1966), O Kadın (1966), Sevgilim Artist Olunca (1966), Şoförün Kızı (1966), Evlât Uğruna (1967), Sen Benimsin (1967), Zehirli Hayat (1967), Dünyanın En Güzel Kadını (1968), Kâtip (1968), Ateşli Çingene (1969), Esmerin Tadı Sarışının Adı (1969), Lekeli Melek (1969), Son Mektup (1969), Tatlı Sevgilim (1969), Yumurcak (1970) olarak sıralanabilir. Bedia Muvahhit, 20 Ocak 1994 tarihinde, 97 yaşındayken yaşamını yitirdi. 1995 yılından bu yana, Türk Kadınlar Birliği tarafından Şehir Tiyatroları’nın genç kadın sanatçılarına “Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülü” verilmektedir. Sanatçının hayat hikâyesi çok sayıda kitaba ve araştırmaya konu olmuştur.  

DEVLET SANATÇISI ÖDÜLÜ 1987 

Devlet Sanatçısı Olacak ve Bu Haktan Yararlanacaklarla ilgili  1 Şubat 1987 tarih ve 19359 sayılı Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik gereğince…

ONUR ÖDÜLÜ
İKSV İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Film Festivali 1988


BAŞAK KÖKLÜKAYA


 (19 Nisan 1974 Ankara) Hacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuvarı, Bale Bölümü ile Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1995 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları‘nda çalışmaya başladı.

1995 yılında “Yazlıkçılar” adlı dizi ile televizyon dünyasına girdi. Ardından “Bizimkiler” adlı dizide rol aldı.  Ali Özgentürk‘ün Türkiye Polonya- Çek Cumhuriyeti ortak yapımı olan “Mektup” adlı filminde rol aldı. Ardından  “Hamam“, 2000 yılında ise “Baykuşların Saltanatı” adlı filmlerde yer aldı. Tassos Boulmetis‘in “Bir Tutam Baharat“, Zeki Demirkubuz‘un “İtiraf“, Alberto Rondalli‘in “Derviş” adlı filmlerinde rol aldı.

1998 yılında Zeki Demirkubuz’un yönettiği “Üçüncü Sayfa” adlı filmde Meryem karakterini canlandırdı. Bu film ile başarısı yükseldi. 1999’da Antalya Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ve Siyad Sinema Yazarları Derneği’nde “En iyi Kadın Oyuncu”, 2000‘de ÇASOD En İyi Oyuncu Ödülleri’nde “En İyi Kadın Oyuncu”, yine 2000 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali ve Orhan 2003 yılında yönetmenliğini Çağan Irmak‘ın yaptığı “Mustafa Hakkında Herşey“, 2005 yılında Yılmaz Erdoğan‘nın yönettiği “Organize İşler” ve aynı yıl “Yanık Koza” adlı filmlerde rol aldı. “Yanık Koza”daki başarılı oyunculuyla 2006 yılında Beykent Üniversitesi Medya Klübü İletişim Ödülleri’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı. 2006 yılında Taylan Kardeşler’in yönettiği “Küçük Kıyamet” adlı filmde Bilge karakterini canlandırdı.

Rol Aldığı Filmler: İşe Yarar Bir Şey (Leyla)2017, Süt (Zehra)2008, Küçük Kıyamet (Bilge)2006, Organize İşler (Nergis)2005, Mustafa Hakkında Her Şey (Ceren)2004, Bir Tutam Baharat2003, Derviş2001, İtiraf (Nilgün)2001, Üçüncü Sayfa (Meryem)1999, Harem Suare1999, Duruşma (Belma)1999, Mektup (Genç Operacı Kadın)1997, Hamam (Füsun)1996


EN İYİ KADIN OYUNCU ödülü

"ÜÇÜNCÜ SAYFA
" 1998 Zeki Demirkubuz
21. SİYAD Sinema Yazarları Derneği 1999
36. Antalya Altın Portakal Film Festivali 1999
7. ÇASOD Ödülleri 2000
19 İKSV İstanbul Kültür Sanat Vakfı Film Festivali 2000
11. Orhan Arıburnu Ödülleri 2000
12. Orhan Arıburnu Ödülleri 2001

Konu: Filmde, İsa'nın intihardan vazgeçmesiyle daha büyük bir sorunun içine girmesi konu edilir. İsa, mafyayla başını belaya sokunca, çözümü intihar etmekte bulur. Fakat kararını değiştirerek kendisine kira konusunda sürekli baskı yapan ev sahibini öldürür. Karşı komşusu Meryem, onu bu cinayetten ve mayfadan kurtarır. İsa, Meryem'e ilgi duymaya başlar. Fakat Meryem böyle bir ilişkinin ancak kocasının öldürülmesiyle olacağı konusunda İsa'yı ikna eder. Kocası ölür, fakat İsa'yı büyük bir ihanet beklemektedir. (Kaan Burak Şen – tsa.org.tr)

"KÜÇÜK KIYAMET"  2006 Taylan Biraderler (Durul Taylan- Yağmur Taylan)
12.Sadri Alışık Sinema Ödülleri 2007

Konu: Filmde, bir ailenin depremin tetiklediği korkuları anlatılır. Bilge, annesini yedi yıl önce İzmit depreminde kaybetmiştir. Yıllar sonra yaşanan yeni bir deprem, bir türlü kurtulamadığı travmasını tetikler. Onu, duygusal olarak, yaşadığı büyük şehirden tamamen uzaklaştırır. Biraz rahatlamak için eşi Zeki, iki küçük çocuğu ve yeğenleriyle birlikte bir Akdeniz kasabasına gider. Ancak bu kaçış korkularından kurtulmasına yetmeyecektir. Genç kadın ve ailesinin gerilim dolu günleri henüz bitmemiştir. (Ayşe Adlı – tsa.org.tr)

"İŞE YARAR BİR ŞEY" 2017 Pelin Esmer
7. Malatya Uluslararası Film Festivali
24. Uluslararası Altın Koza Film Festivali 2017
23. Sadri Alışık Sinema Ödülleri 2018
50. Siyad Türk Sineması  Ödülleri 201Hazar Ergüüçlü

Konu: Leyla, gece treniyle çıktığı uzun bir yolculukta manzarayı ve insanları iştahla izlerken hemşirelik öğrencisi Canan’ı fark eder. Bu genç kızı son istasyonda, Yavuz’un evinde, çok ağır bir sorumluluk bekliyordur. Leyla, Canan’ın anlattıklarından ve anlatmadıklarından bir hikâye kurar, kendini kaptırır ve ona eşlik etmeye karar verir. Hikâyenin sonunda bir iyilik meleği mi yoksa bir katil mi olacaklarını henüz bilmiyordur. (tsa.org.tr)

UMUT VEREN OYUNCU

HAMAM” 1998 Ferzan Özpetek
10. Ankara Uluslararası Film Festivali1998

BANU FOTOCAN


 (1971 İstanbul)  Oyunculuk eğitimine ilk başladığında Şahika Tekand ile çalışmış 10 sene onunla birlikte tiyatro yapmıştır.
Rol aldığı Film: Görülmüştür 2019, Tuzdan Kaide 2018, Aydede 2018, Sivas (Anne) 2014, Tepenin Ardı (Meryem) 2012, Bahtı Kara (Misafir Oyuncu) 2009, Hayat Var (Anne) 2008, Taş Yastık (Zeynep) 2007, Herkes Kendi Evinde (Sekreter) 2001

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ

“TEPENİN ARDI”
  Emin Alper 2012
 24. Ankara Uluslararası Film Festivali2013
“AYDEDE” Abdurrahman Öner 2018
8. Malatya Uluslararası Film Festivali 2018


AYTEN GÖKÇER


 (26 Ocak 1940 Ankara)  Asıl adı Ayten Kaçmaz’dır. Çocukluğu Ankara’da geçti. Babasının lokantası vardı. 2 yaşındayken anne babası boşanmış. Annesi başkasıyla evlenince, babası da yenden ilk karısı le tekrar evlenmiş ve Ayten ile kardeşler orada büyümüş. 1952 yılında Ankara Devlet Konservatuarı'nın bale bölümüne başladı. 5 yıl sonra da Muhsin Ertuğrul’un tavsiyesi ile Ankara Devlet Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu Bölümünde görev aldı. 1958 yılında Ankara Devlet Tiyatrosunun sanatçı kadrosuna katıldı. 1965 yılında yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı ve Ajda Pekkan, Erol Taş, Gönül Yazar le beraber Galatasaray’ın efsane futbolcusu ve Gol Kralı Metin Oktay’la başrolü paylaştığı Taçsız Kral filmiyle sinemaya başladı. Ama sinemadan daha çok tiyatroya önem verdi. Yed Kocalı Hürmüz adlı müzikalde Hürmüz rolü le başrolde oynadı. Oyuncu arkadaşları Güven Hokna ve Melek Baykal’la çok sık beraber oluyor. Ayten Gökçer, 1962 yılında tiyatro oyuncusu Cüneyt Gökçer ile tanıştı 1964 yılında evlendi. Aslı Gökçer (Oba) adında kızı vardır. Eşi Cüneyt Gökçer 23 Aralık 2009 tarihinde vefat etti. Eşinin vefat etmesinden sonra, kızının isteğiyle İstanbul'a yerleşti. En son olarak 2016 yılında İstanbul’da çekilen Ferzan Özpetek’in “İstanbul Kırmızısı” adlı filminde oynamıştır.

Rol aldığı Filmleri:  2016 - İstanbul Kırmızısı (Betül) 1973 - Anneler Günü (Nevin Tunç) 1972 - Damdaki Kemancı (Reyhan) 1967 - İçli Kız Funda 1967 - 501 Numaralı Hücre (Tilda) 1965 - Taçsız Kral (Mine)  Byograf.nfo. https://www.byograf.nfo/ks/ayten-gokcer 5/6 2008

DEVLET SANATÇISI ÖDÜLÜ 1987
Devlet Sanatçısı Olacak ve Bu Haktan Yararlanacaklarla ilgili  1 Şubat 1987 tarih ve 19359 sayılı Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik gereğince…

AYTA SÖZERİ



 (31 Mart 1976 Nürnberg) Bir transseksüel olan Ayta Sözeri, LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) aktivistdir. 1982 yılında 6 yaşında iken annesi babası ve bir kız kardeş, iki ablası ile beraber İzmir'e yerleşmişler. Ege Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Sanat Müziği korosunda Türk Müziği eğitimi aldı. Avni Anıl şefliğinde onun şarkılarını söyleme şansı elde etti. Ortaokul bittiğinde liseden önce annesine Hislerini anlattı, götürüldüğü psikiyatristler ilerde belki transbrey olacak teşhisi koydular. Ege Üniversitesi’nin işletme bölümünde okurken bir doğum günü partisinde çok güzel oynadığı fark edip zenne oldu. Bir gün çalıştığı bir yerde solist gelmeyince sahneye çıktı ve şarkıcılık serüvenine başladı. 20’l yaşlarında cinsiyet ameliyatıyla  kadın oldu. Türkiye’nin ilk trans oyuncusu, sıkı bir insan hakları aktivisti ve uzun zamandır sahnelerde gördüğümüz bir şarkıcıdır..

İstanbul’da bir  Restoran’da şarkıcı olarak çalışıyorken, bir gün ‘Hayat Bağları’ dizisinin set yemeği orada yapılırken şarkıcılık performansını çok beğenen dizinin yönetmenlerinden Mustafa Şevk Doğan “Mutlaka sen bir yerde oynatacağım” dedi. Ve ilk rolü ‘Hayat Bağları’ dizisinde oldu, 2012 yılında yönetmenliğini Cevdet Mercan ve Nisan Akman’ın yaptığı yaptığı “Kayıp Şehir” adlı Tv. Dizisinde oynadı.

Rol aldığı filmler:   2017 - Ale Arasında (Behiye )  2016 - Koca Dünya (Hayat Kadını)  2015 - Tehlikeyle 2014 – Hadi Ya  2010 - Kukuriku - Kadın Krallığı (Beton)  2009 - Teslimiyet (Aygül)  2009 - Güneş Gördüm (Tuana) 

EN İYİ YARDIMCI OYUNCU  ödülü (Komedi Dalında)

“AİLE ARASINDA”
Ozan Açıktan 2017
 23. Sadri Alışık Sinema Ödülleri2018

AYŞEGÜL ALDİNÇ



 (25 Eylül 1957 İstanbul) Gazeteci ve spor yazarı Orhan Aldinç ile resim öğretmeni Süheyla Aldinç'in kızıdır. Baba tarafı Boşnak'tır. Cihangir semtinde büyüyen Aldinç annesi  nin tayinleri nedeniyle orta öğrenimini Taksim, Kocamustafapaşa ve Feriköy semtlerindeki okullarda tamamladı. Liseyi Sultanahmet Erkek Sanat Okulu'nda bitirdi. Ardından Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü'nü (şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nü) bitirdi. Mezuniyetinden kısa süre sonra Anafartalar Ortaokulu'nda resim, İstanbul Akaretler ortaokulunda müzik öğretmenliği yaptı. Profesyonel müzik yaşamına 1978'de Mehmet Teoman ile birlikte doldurduğu 45 devirlik 1. yüzünde Hastane; 2. yüzünde Yorgun ve Mutlu adlı şarkıların bulunduğu plak ile adım attı.

TRT'nin spikerlik sınavları için Ankara'ya giden Aldinç, o sırada yapılan Eurovision elemelerine de katıldı ve yarışmaya hak kazandı. İrlanda'nın başkenti Dublin'de 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi, Modern Folk Üçlüsü ile birlikte seslendirdiği Dönme Dolap isimli şarkıyla temsil etti. Yıldız Porselen Fabrikası'nda altı yıl desinatör olarak çalışan Aldinç, 1985'te gazinolarda sahne almaya başladı. Bu dönemde Atilla Özdemiroğlu ile hazırladığı ilk albümünü içine sinmemesi nedeniyle yayınlamadı. Ardından ilk solo albümünü 1988'de Aysel Gürel, Timur Selçuk, Barış Manço gibi isimlerin desteğiyle çıkardı. Kara Sevda şarkısı ve edindiği imajı ile çıkış yakaladı. 1985 - 1998 yılları arasında Avrupa'nın birçok ülkesinde, Sovyetler Birliği'nde, ABD'de, Çin'de ve Ortadoğu ülkelerinde konserler verdi. İstek Vakfı ve Kıbrıs Gazeteciler Derneği tarafından Yılın En İyi Kadın Şarkıcısı ödülüne layık görüldü.

Kamera karşısına ilk kez 1985 yılında Orhan Aksoy'un yönettiği TRT dizisi Acımak'ta rol alarak geçti. 1987'de Şerif Gören'in yönettiği Katırcılar ve Yavuz Özkan'ın yönettiği Yağmur Kaçakları filmleriyle sinema oyunculuğuna başladı.

Rol aldığı filmler: Katırcılar (1987), Yağmur Kaçakları (1987), Kara Sevda (1989), Yeşil Bir Dünya (1990), Ağrı’ya Dönüş (1993), Gerilla (1994), Deniz Bekliyordu (1996), Kahpe Bizans (2000), Güle Güle (2000), Hayal Kurma Oyunları (2000),

EN İYİ KADIN OYUNCU Ödülü
“GERİLLA”
Osman Sınav 1994
9. Adana Altın Koza Film Festivali'nde, 1995

Konu: Görevinden ayrılmış eski bir emniyet görevlisi dedektif ile meçhul bir şahıstan tehdit mektupları alan bir silah kaçakçısı işadamının öyküsü. Dedektif (Mehmet Aslantuğ), işadamını (Fikret Hakan) ölümden kurtarmak için harekete geçer. Ancak görev duygusuyla aşk arasında bocalayan dedektif kararsızdır. Çünkü işadamının güzel karısıyla da (Ayşegül Aldinç) ilişkilerini sürdürmektedir. (sinemalar.com)

AYRİS ALPTEKİN


 (1993 İstanbul) Babası manken ve oyuncu Yaşar Alptekin’dir. Annesinin adı Nilgün Altınyayla’dır. Anne ve babası 1995 yılında boşandıktan sonra babası ve babaannesi yanında büy  ümüştür. Güzel sanatlar lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve yazarlığı bölümünde okudu. Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama bölümünde okudu. 2003 yılından beri Galata Kuledibi’ndeki Büyük Hendek Caddesi’nde faaliyet gösteren “Galataperform”da kolektif metinler yazıp sergilemektedir. Ayris Alptekin, 2013 yılında yönetmenliğini Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın yaptığı “Mavi Dalga” adlı nde oynadı. Bu film 50. Antalya Film Şenliğinde En iyi senaryo ve En iyi kurgu ödülünü aldı. 2017 yılında Show TV ekranlarında yayınlanan; başrolü Damla Sönmez, Mert Fırat ve Alper Saldıran’ın paylaştığı Aşk ve Gurur dizisinin kadrosunda yer alıp Şükran karakterini canlandırdı.


Filmleri ve Diziler :  Kaygı (Genç Kadın) 2017,  Jîn (Fotoğraftaki Kız) 2012, Mavi Dalga (Deniz) 2012

UMUT VEREN OYUNCU ÖDÜLÜ

“MAVİ DALGA”
Zeynep Dadak ve Merve Kayan 2013
25. Ankara Uluslararası Film Festivali 2013

AYLA ALGAN


  (25 Ekim 1936'da İstanbul)  Babası Girit göçmeni tüccar Vedat Kasman, annesi ressam Nevzat Kasman'dır. Ailenin tek çocuğu olan Ayla Algan, çocukluğunda piyano, bale ve şan dersleri aldı. 5 y aşında başladığı piyano öğrenimini lise öğrenimi için Fransa'ya gidene kadar 11 yıl boyunca sürdürdü. Ortaokulu İstanbul'daki Notre Dame de Sion'da, liseyi Fransa'daki Versailles Lisesi'nde okudu. Lise öğrenimi devam ederken tanıştığı Beklan Algan (1933 - 2010) ile evlendi.

Eşi Beklan Algan ile birlikte Amerika'da New York Actor Studio Actor’s Repertuary Theatre’s of Broadway sahne eğitimi alan sanatçı, Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nın kadrosuna girdi ve 1961'de Tarla Kuşu oyunu ile tiyatroda ilk rolünü oynadı. Aynı yıl Hamlet oyununda rol aldı; hem Ophelia hem de erkek rolü olmasına rağmen Hamlet karakterini canlandırmıştı. Bu nedenle "Erkek Hamlet" olarak anıldı. 1965'te Fizikçiler oyunuyla İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü ancak tiyatronun kolektif bir sanat olduğu gerekçesiyle geri çevirdi. 1966'da Muhsin Ertuğrul'un istifası üzerine Şehir Tiyatroları'nda ayrıldı,

1964'te yönetmenliğini Ertem Göreç'in yaptığı, senaryosu Vedat Türkali'ye ait olan Karanlıkta Uyananlar filmi ile ilk kez sinema dalında çalışmalara başladı. 1966'da Atıf Yılmaz'ın yönettiği Ah Güzel İstanbul filminde ile ilk kez başrol oynadı. 1971'de Paris'in ünlü konser salonu Olimpia'da sahneye çıkan Algan, 1972 yılında Paris'te Jean L. Bazault yönettiği Recamier Tiyatrosunda, Peter Brook'un Tiyatro Atölyesine, davetli olarak katılmıştır. 1972-1979 yılları arasında Paris'te yaşadı ve müzikle ilgilendi. 1972'de Turizm Bakanlığı'nın isteği üzerine Yunus Emre'nin 650. yıldönümü için bir albüm hazırladı.1975 yılında dünyaya gelen kızına Yunus Emre'den esinlenerek "Sevi" adını koydu. 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda savaş karşıtı bir şarkı söyleyerek ikincilik ödülünü alan Algan'a aynı yıl devlet sanatçısı ünvanı verildi ve UNICEF Onur ödülüne layık görüldü. 1977'de Polonya Sopot Festivali'nde Oda Kızılderililerinin sorunları üstüne bir şarkı ile dünya birinciliği kazandı.

1980'de Berlin'e gitti, Schaubühne Tiyatrosu'nda dört yıl boyunca Tuncel Kurtiz, Şener Şen, Macit Koper gibi sanatçılarla işçi tiyatrosu yaptı. 1984 yılında  BİLSAK Tiyatro Atölyesi'ni kurdu. 1988 yılında ise Beklan Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuvarı (TAL)'ı kurdu ve burada pek çok deneysel projeye imza atarak genç tiyatro oyuncularının eğitimine katkıda bulundu.

1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı yaptı. 1999 - 2000, 2000 - 2001 Sezonunda Kenan Işık’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelediği Şeyh Galip’in “Aşk Hastası“ oyununu oynadıktan sonra, Şehir Tiyatrolarından emekli oldu.
http://www.sinematurk.com/kisi/1112-ayla-algan/

Rol aldığı filmler: New York in New York 2018, Köstebekgiller 2: Gölgenin Tılsımı (Kör Terzi) 2015, Bensiz 2014, Tut Sözünü 2014, Yüreğine Sor (Sefiye) 2010, Kilit 2007, Hicran Sokağı 2007, Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de (Köylü Kadın Azime) 2007, Metropol Kabusu 2004, O da Beni Seviyor (Kerime) 2001, Yıldız Tepe (Büyükanne) 2000, Harem Suare1999, Ali (Nine)1996, Kız Kulesi Aşıkları (Anne)1994, Yaz Yağmuru1993, Seni Seviyorum Rosa (Misafir Oyuncu)1991, Çil Horoz (Sıdıka)1987, Kendin Pişir Kendin ye1978, Eksik Etek (Nebahat/Beyza)1976, Salak Bacılar (Döndü)1975, Gölgedeki Adam (Cevhere)1970, Yılan Soyu (Pervin)1969, Zilli Nazife (Sarıkız)1967, Söyleyin Genç Kızlara1967, İstanbul'da Randevu1966, Ah Güzel İstanbul (Ayşe)1966, Biraz Kül Biraz Duman (Suzan)1966, Yıldıztepe (Cemile)1965, Karanlıkta Uyananlar (Fatma)1964,

DEVLET SANATÇISI ÖDÜLÜ 1972  


Devlet Sanatçısı Olacak ve Bu Haktan Faydalanacak Sanatkârlar ve Bunların Niteliklerine Dair Yönetmelik 15.03.1971 tarih ve 13779 sayılı Remi Gazete