1 Mart 2020 Pazar

HANDAN İPEKÇİ


(1956 Ankara) İşlediği konular, çalıştığı oyuncular ve oluşturmaya çalıştığı üslubu ile kendi sinemasını yaratmaya çalışan ve ticari dayatmaları dikkate almayan Handan İpekçi, filmlerinin Özgün senaryosu, yönetimi ve yapımı kendine ait tek kadın yönetmen.

Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Yüksek Okulunu arada evlenip çocuk doğurduktan sonra bitirdi. TRT'de, "Hanımlar Sizin İçin" programında asistanlıkla işe başladı, dizilerde çalıştıktan sonra, sinemada asistanlık yaptı, belgesel yönetti. Yapımcılara projesini kabul ettiremeyince, film çekme uğruna ticarete girdi, zor günler yaşadı.

İpekçi ilk yönetmenlik denemesini 1993 yılında, senaryosunu şair Yaşar Miraç'ın yazdığı "Kemençenin Türküsü" adlı belgeselde gerçekleştirdi.

1994 yılında ilk Uzun metrajlı filmi olan "Babam Askerde" filmini bir iş adamının desteğiyle çekti. 1980 askeri darbesini çocukların dünyasından irdeleyen "Babam Askerde" vizyona giremeyince filminin dağıtımını kendi organize ettiği gösterimlerle üstlendi ve bu şekilde 10.000 seyirciye ulaştı. "Babam Askerde" Türkiye'de çeşitli ödüller almasının yanı sıra, 1995 yılında da Berlin Film Festivali'nin Panorama bölümünde gösterildi.
http://www.kameraarkasi.org/yonetmenler/handanipekci.html

BABAM ASKERDE
Umut Veren Yeni Yönetmen ve Senaryo Ödülü
7. Ankara Uluslararası Film Festivali  

EN İYİ FİLM VE SENARYO 
BÜYÜK ADAM KÜÇÜK AŞK
Antalya Altın Portakal Film Festivali, 2001

EN İYİ SENARYO Ödülü
“BÜYÜK ADAM KÜÇÜK AŞK”
Kahire Uluslararası Film Festivali  2002

"GÜMÜŞ PİRAMİT" Ödülü
Kahire Uluslararası Film Festivali  2002

ALTIN PİRAMİT" Ödülü adaylığı
Kahire Uluslararası Film Festivali, 2002
Köln Akdeniz Film Festivali, 2002

İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ BARIŞ VE DAYANIŞMA Ödülü
Sosyal Demokrasi Vakfı 2002 
Uluslararası İstanbul Film Festivali, Halk Ödülü, 2003
Uluslararası İstanbul Film Festivali, "En İyi Film" Ödülü adaylığı 2003

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder