5 Mart 2020 Perşembe

KERİMAN ULUSOY


 (1941 İzmir – 7 Mart 2002 Paris) Sinema ve tiyatro oyuncusu Keriman Ulusoy Caron,  2002’de geçirdiği beyin kanaması ve felcin ardından eşi mimar Jean Pierre ve oğlu Nil Caron’un desteği ile Paris’teki evinde yaşamını sürdüren sanatçı çalışma hayatından ayrıldı

Sanatçı İzmir İktisat Fakültesinden mezun oldu. İstanbul’da Can YücelBige - Kuzgun Acar ve Mehmet Ulusoy ile kurduğu “İşçinin Tiyatrosu”nda oyunculuk yaptı.
1972 yılında Paris’e yerleşerek tiyatro çalışmalarını sürdürdü ve Mehmet Ulusoy’la birlikte Tiyatro Liberte’yi kurdu.
Uzun yıllar Fransız TV kanalı FR3’te Fransa’da yaşayan yabancılarla ilgili bir program olan “Mozaik”in Türkiye bölümünün sunuculuğunu ve Türk sanatçılarla ilgili portre belgesellerin yönetmenliğini yaptı.
1979 yılında “Hazal” filminin önemli rollerinden birini oynadıktan sonra bir yandan sinema oyunculuğunu sürdürürken diğer yandan Türk Filmleri’nin başta Fransa olmak üzere tüm dünya ülkelerine satışı ve Festivallere katılarak tanıtımı işini de yapmaya başladı.
Nuri Bilge Ceylan’ın “Mayıs Sıkıntısı” filminin dünya dağıtımını büyük bir başarıyla yaptı ve film o tarihe kadar dünya pazarına en çok satılan Türk Filmi oldu.
2003 yılında Uçan Süpürge Kadın Filmler Festivali’nin ilk kez sinemaya emeği geçen altı kadına verdiği Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü Türk Sineması’nın dünyaya tanıtımında gösterdiği katkılar nedeniyle aldı.
Türkiye’deki sinema, tiyatro, basın ve sanat çevresindeki dostlarının ölümünü büyük bir üzüntüyle karşıladığı Neriman Ulusoy Caron 13 Mart Cuma günü Paris’te Montparnasse Mezarlığı’nda toprağa verildi.  [http://bianet.org/bianet/kultur/113051-keriman-ulusoy- ]

Filmleri: Dilan (Paşonun Annesi) 1986, 14 Numara (Zargana) 1985, Hazal (Beşo)
1979

BİLGE OLGAÇ BAŞRI ÖDÜLÜ

6. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 2003
30 yıldır Paris’te yaşayan ve Türk sinemasının yurt dışında tanıtımında: çok büyük emekler harcayan Keriman Ulusoy’a  bu ödül verilmiştir.”



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder