1 Mart 2020 Pazar

İDİL ÜNER



 (1 Ağustos 1971 Berlin)  6 yaşından itibaren piyano ve opera dersleri almaya başladı. Berlin Sanatlar Üniversitesinden mezun olan başarılı oyuncu ilk televizyon deneyimini, 1994 yılında Scene isimli program ile gerçekleştirmiştir. Babasının kurucu üyesi olduğu Tiyatrom in Berlin’in gençlik bölümüne katıldı. Sinema ve dizilerde ufak rollerde oyunculuğa başlayan Üner, Fatih Akın’ın yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı Yaşamın Kıyısında ve Temmuz’da filmleri ile adını duyurdu.Daha sonra Rudolf  Thome’nin The secret isimli filminde rol almıştır. Özellikle sinema severler tarafından Dealer ve Im Juli filmi ile tanınmıştır.

Kendisinin yazıp yönettiği “Die Liebenden vom Hotel von Osman” adlı bir kısa filmi olan oyuncu ayrıca; Dealer, Kısa ve Acıması, Şehir Gerillaları, Anlat İstanbul gibi filmlerde de yer aldı.
 Filmleri: Yaşamın Kıyısında (Doktor)2007, Şehir Gerillaları (Madlen)2004, Anlat İstanbul (Melek)2004, Temmuz'da (Melek)2000, Kısa ve Acısız (Ceyda)1998
EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ

 “ANLAT İSTANBUL
” Ömür Atay , Yücel Yolcu , Ümit Ünal , Selim Demirdelen , Kudret Sabancı 2005
17. Ankara Uluslararası Film Festivali 2006

Konu: Sıradan bir klarnetçi Fareli Köyün Kavalcısı olur, talihsiz bir fahişe Külkedisi'ne dönüşür, yalnız bir kadın Uyuyan Güzel olur, Pamuk Prenses ise kısa zaman içerisinde sekizinci cücesini bulur...

Yüzyıllardır dilden dile dolaşan, defalarca sinemaya ya da tiyatroya dönüştürülen ya da kaynaklık eden bu beş önemli masal, İstanbul'un eşsiz güzelliği ve görünmeyen alemleriyle birlikte bu büyülü şehirde geçen beş hikayeye dönüşüyor. Ancak bu kez her şey beklediğimizden daha kirli... Birbirlerini ortak noktada buluşturan tek şey ise içtenlikle kurulmuş masal ruhları oluyor.
Beş ayrı yönetmen tarafından çekilen bu beş farklı hikaye bu anlamda sinemamızın öncül yapıtlarından biridir.(sinematurk.com)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder