1 Mart 2020 Pazar

IŞIL YÜCESOY


 (2 Ekim 1945 Kırklareli) Ses sanatçısı; tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu, tiyatro yönetmeni.  Sanatla iç içe bir ailede dünyaya geldi. Babası müzik öğretmeni Selahattin Yücesoy, dedesi bestekâr Asım Bey ve halası Türk tiyatrosunun ünlü oyuncularından Muazzez Kurdoğlu’dur. İlk müzik çalışmalarına babasının yönlendirmesiyle küçük yaşlarda piyano çalmayı öğrenerek başladı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda oyunculuk eğitimi alarak mezun olduktan sonra 1969 yılında Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı. 6 yıl sonra birtakım sorunlar nedeniyle işten ayrıldı. O günlerde gelen teklifleri değerlendirerek 1975 yılında şarkıcı olarak sahne almaya başladı. İlk 45’liğini 1975 yılında “Çalamazsın Mutluluğu/Köye Geldi Bir Gelin” adıyla piyasaya sürdü. Bu arada Fikret Şenes, Fikret Bostancı ve Noray Demirci gibi söz yazarlarıyla tanıştı ve çalışma fırsatı buldu. 1977’de ikinci 45’liği “Açılmamış Mektup/İçmeden Sarhoş”u ve aynı yıl “Bir Var Bir Yok/Sen Seni”yi çıkardı. Bu albümdeki “Sen Seni” şarkısının besteci Selami Şahin’ aitti. 1978 yılında son 45’liği olan “Sen İnanma / Ya Seninle Ya Sensiz”deki “Ya Seninle Ya Sensiz” müzik piyasasında oldukça büyük bir etki yaptı. Kendi kurduğu Orient Plak’tan çıkardığı bu albüm çıktığı hafta 100 bin satış rakamına ulaştı. İlk plaklarında Türkçe sözlü yabancı şarkılar seslendiren Işıl Yücesoy, sahne çalışmalarında İngilizce, İtalyanca ve Rusça şarkılar söyledi.

Sanatçı, 1970’lerin siyasi ortamından olumsuz etkilenerek müzik çalışmalarını bıraktı. 1981 yılında film sektörüne girdi. 2004 yılında Çağan Irmak’ın yaptığı 2004 tarihli “Çemberimde Gül Oya” dizisiyle yeniden ismini duyurmaya başladı. Işıl Yücesoy, 2014 yılında yönetmeni Çağan Irmak olan “Unutursam Fısılda” isimli filmde oynadı. 2015 yılında yayınlanmaya başlayan “Hayat Mucizelere Gebe” dizisinde Esma rolünü canlandırdı.

Filmleri: 2015, Unutursam Fısılda (Hanife'nin İleri Yaşı)   2014 Korkuyorum Anne (Neriman)  1999, Geçim Otobüsü (Gazeteci) 1981 -  Milcano 

EN İYİ KADIN OYUNCU  ÖDÜLÜ

“KORKUYORUM ANNE”
Reha Erdem 2004
 13. ÇASOD "Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği” Ödülleri 2006
39. SİYAD Sinema Yazarları Drerneği2006 (Cahide Sonku Ödülü)

Konu: Film, hafıza kaybı yaşayan Ali’nin yakın çevresiyle olan ilişkilerini konu edinir. Taksi şoförü Ali, başına aldığı bir darbe sonucu hafızasını kaybeder. Başta babası Rasim Bey olmak üzere tüm yakınları, Ali’ye hem kendilerini hem de geçmişte yaşadıklarını hatırlatmaya çalışır. Bu sırada alt katta oturan Keten, Ali’yi annesi Neriman’a söylediği bir yalana alet eder. Kendisine ait olduğunun bilinmesini istemediği yüzüğün Ali’ye ait olduğunu söyler. Keten’in söylediklerine hafızasını yitirmiş Ali de inanır. Ali, yüzüğe kendisininmiş gibi sahiplenir ve Keten’e geri vermeye yanaşmaz. Bu arada yüzüğe dair başka gerçekler de ortaya çıkar. Bu durum Ali’nin gerçekleşen soygunla ilişkisi olabileceği şüphelerini güçlendirecektir. (Hüseyincan Eryılmaz – tsa.org.tr)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU ödülü

“KORKUYORUM ANNE”
Reha Erdem 2004
16. Ankara Uluslararası Film Festivali2005
12. Uluslararası Altın Koza Film Festivali 2005


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder