1 Mart 2020 Pazar

DEMET AKBAĞ


 (23 Aralık 1959  Denizli)  Çocukluğunu Denizli'de geçiren Akbağ, İstanbul Kız Lisesi'nde başladığı lise eğitimini Erenköy Kız Lisesi'nde bitirdi. 1982 yılında  İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi.
Mezuniyetinin ardından 1982 yılında amatör olarak başladığı tiyatro hayatına, 1983 yılında dahil olduğu Gönül Ülkü Özcan - Gazanfer Özcan Tiyatrosu ile devam etti.

Kurulduğu tarihten itibaren çalıştığı Beşiktaş Kültür Merkezi'nin (BKM) yanı sıra, Kent Oyuncuları, Hadi Çaman, Yeditepe Oyuncuları, Devekuşu Kabare, Dormen Tiyatrosu ve Orta Oyuncular gibi tiyatro topluluklarıyla da çalıştı.

1997 yılında Yılmaz Erdoğan ile birlikte birçok ünlü tiyatrocuyu bünyesinde barındıran "Bir Demet Tiyatro" dizisinde yer aldı. Yine büyük ilgi toplayan ve Yılmaz Erdoğan ile birlikte çalıştığı "Otogargara", "Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?" ve "Bana Bir Şeyhler Oldu.

Filmleri: Hedefim Sensin 2018, Görevimiz Tatil 2017, Niyazi Gül Dörtnala (Sultan Şahmerdan) 2015, Nadide Hayat (Nadide) 2015, Eyyvah Eyvah 3 (Firuzan) 2014, Kış  Uykusu (Necla) 2014, Hükümet Kadın 2 (Xate) 2013, Kurtuluş Son Durak (Vartanuş) 2012, Hükümet Kadın (Xate) 2012, Eyyvah Eyvah (Firuzan) 2010, Eyyvah Eyvah 2 (Firuzan) 2010, O... Çocukları (Mehtap) 2008, Organize İşler (Nuran Ocak) 2005, Neredesin Firuze (Firuze) 2004, Vizontele Tuuba (Siti Ana) 2004, Vizontele (Siti Ana) 2000, Tersine Dünya 1993, Homoti1987, Davacı 1986

EN İYİ KADIN OYUNCU ödülleri

“HÜKÜMET KADIN” Sermiyan Midyat 2012
18. Sadri Alışık Sinema Oyuncu Ödülü 2013

Konu: Sekiz çocuklu Midyatlı sıradan bir kadın olan Xate'nin komşularından tek farkı, kocasının Midyat Belediye Başkanı olmasıydı. Birgün, başına gelenler onun da Midyatlılar'ın da hayatını değiştirdi! Okuma yazması olmayan Xate Midyat Belediye Başkanı oldu! Mutfak işlerine girişir gibi giriştiği devlet işlerinde çocuklarının kendi aralarındaki çocukça rekabeti Midyat halkına kahkahalar attıran maceralara neden oldu. Ama hiçbir şey Xate'yi yolundan döndürmedi. Hükümet gibi kadın Xate, işleri elinin hamuru ile çözmenin yolunu her seferinde buldu. Midyat'ta henüz kimse farkında olmasa da sadece onun için değil tüm ülke için hayat eskisi gibi değildi aslında. (tsa.org.tr)

"EYYVAH EYVAH" 2010 Hakan Algül
4.Yeşilçam Ödülleri 2011

Konu: Film, klarnet çalan Hüseyin ile şarkıcı Firuzan’ın karşılaşmalarını ve ardından yaşananları anlatır. Hüseyin ninesi ve dedesiyle Çanakkale’nin Geyikli ilçesinde yaşamaktadır. Kendisiyle aynı yerde yaşayan Müjgan’a âşık olan Hüseyin, yıllar sonra geçmişiyle ilgili bir gerçeği öğrenir. İstanbul’a doğru yola çıkan Hüseyin, beklemediği bir anda Firuzan ile karşılaşacaktır. (Zeynep Turan – tsa.org.tr)

"NEREDESİN FİRUZE"  2003 Ezel Akay
37. SİYAD Sinema Yazarları Drerneği2004  (Cahide Sonku Ödülü)
 9. Sadri Alışık Sinema Ödülleri 2004
16. Ankara Uluslararası Film Festivali 2005

Konu: Filmde, müzik sektöründe çalışan bir arkadaş grubunun köşeyi dönme çabaları konu edilir. Kaset şirketinin sahibi Hayri, muhasebeci Orhan, klip yönetmeni Seyfi ve şarkıcı Melih yakın arkadaşlardır. Melih’in kasetinin satmaması üzerine, ekonomik durumları günden güne kötüye gitmektedir. Bu sırada aralarına Almanya’dan Ferhat katılır. Şarkıcı olmak isteyen Ferhat, dört arkadaş için bir umut olur. Umutlarını gerçekleştirecek albümü yapmak için gerekli paraları yoktur. Tam her şey bitti dedikleri anda, Firuze’nin hayatlarına girmesi her şeyi değiştirecektir. (Yiğitalp Ertem – tsa.org.tr)

 “VİZONTELE TUBA” Yılmaz Erdoğan 2004
12. ÇASOD “Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği” Ödülleri 2005

Konu: İlk filmde yaşanan olayların ardından altı sene geçmiştir. Ülke 1980’lerin politik kargaşasıyla yüzleşirken siyasetin uzağında kalan, apolitik bir köy, olanlardan haberdar değildir. Batıdan sürülen bir öğretmen köye gelirken, beraberinde de farklı politik ideolojileri getirecektir. Öğretmenin kızı olan Tuba ise, Emin’in duygusal dünyasını titreştirecektir. Televizyonun getirilerini zorlukla sindirebilen bir köy, kendisine yabancı olan farklı düşünsel dünyaları da kabullenebilecek midir? Yılmaz Erdoğan’ın çok izlenen ilk filmden sonra çevirdiği Vizontele Tuuba, ana kadroyu muhafaza ederek ilk filmin ulaştığı başarının bir benzerine ulaşmayı başarıyor.(beyazperde.com)

"VİZONTELE" 2001 Yılmaz Erdoğan – Ömer Faruk  Sorak
38. Antalya Altın Portakal Film Festivali 2001

Konu: Filmde, 70’li yıllarda yaşanan siyasi olayların ve teknolojik gelişmelerin Anadolu’nun taşrasına yansımalarını mizahi bir dille anlatır. 1974’te televizyon, ülke genelinde yeni yeni yaygınlaşmaktadır. Bu “mucizevi aletin” haberi Van’ın Gevaş ilçesine de ulaşmıştır. Lakin kimse nasıl bir şey olduğunu bilmez. Nihayet ilk televizyon girer şehre. Ahali bu kez de bölgeye sürgünle giden memurların ihmaline takılır. Alet, vericisi kurulmadığı için çalışmamaktadır. Belediye Başkanı Nazmi Bey, meseleyi Emin’e havale eder. Teknoloji meraklısı Emin, şehirde deli lakabıyla ün yapmıştır. Tamir edemediği radyo çıkmamıştır o vakte dek. Televizyon konusunda da iddialıdır. Nitekim dediğini yapar. Fakat sihirli kutu Gevaşlılara mutluluk getirmez. (Ayşe Adlı – tsa.org.tr)

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU  ödülü

TERSİNE DÜNYA” Ersin Pertan 1993
30. Antalya Altın Portakal Film Festivali 1993

VİZONTELE” 2001 Yılmaz Erdoğan – Ömer Faruk  Sorak
6. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri - 2001


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder