9 Mart 2020 Pazartesi

YELDA KAYMAKÇI REYNAUD


 (17 Ocak 1972 Viyana) Gurbetçi bit ailenin kızı.  5 yaşında iken Almanya‘ya geçtiler. İlk eğitimini Almanya’da tamamladı. 15 yaşında ailesiyle ilgili problemler yüzünden evden kaçtı İtalya‘ya gitti. Burada parasını çaldırdı 12 gün sokaklarda aç dolaştı, sonra bir Amerikalı kadın haline acıdı, doyurdu. Durumu anlattı, her işi yapabileceğini ve o da Mısır‘a gitmesini söyledi.  Ona yol parası verdi. Mısır’a gitti. Kızıldeniz’de yüzme, dalma öğrendi. Büyük paralar kazandı. Hatta işverene ortak oldu. Mısır’da üç yıl dalgıç hocalığı yaptı. Mısır’da tanıştığı Fransız Jean-Jacques Reynaud ile evlendi.

Daha sonra, bir Amerikan şirketi aynı işi Endonezya‘da yapması için teklifte bulununca 18 – 19 yaşlarında Endonozya’ya gitti.  Orada 8 ay çalıştı ve işin inceliklerini öğrendi. Endonezya vize vermediği için eşiyle birlikte Paris‘e yerleşti. Paris’de Güzel Sanatlar Akademisi Tiyatro ve Sinema bölümünde 6 yıl eğitim gördü. Çeşitli tiyatrolarda dört yıl boyunca zaman zaman oynadı.

1998 yılında Almanya’da yaşayan Türk yönetmen Yılmaz Arslan‘in yazıp yönettiği “Yara” adlı filmde Nur SürerHalil ErgünFüsun Demirel ile birlikte oynayarak ilk filmini yaptı. Bu filmdeki Hülya rolü ile 18. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

Yelda Reynaud, Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca konuşabilmektedir. Ayrıca orta derecede Mısır Arapçası, İtalyanca ve İspanyolca bilmektedir.

Filmleri: Yolda 2005, Yedi Günah, Yedi Tepe, Bir Metropol 2005, Hoşgeldin Hayat (Ayça) 2004, Anlat İstanbul (Banu) 2004, Gece 11:45 (Zeynep) 2004, Çamur (Ayşe) 2003, Yara

EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ

“ANLAT İSTANBUL” 
Ömür Atay , Yücel Yolcu , Ümit Ünal , Selim Demirdelen , Kudret Sabancı 2004
 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali 2005

Konu: Filmde, İstanbul’da yaşayan birbirinden farklı insanların hikâyeleri masal formunda anlatılır. Hilmi, klarnet sanatçısıdır. Karısı Şenay, nağmelerine vurularak evlenmiştir onunla. Fakat kocasını Rıfkı ile aldatmaktadır. Hilmi bu gerçeği öğrendiği gece klarnetini de alarak ortadan kaybolur. Aynı gece bir suikasta kurban giden İhsan Bey’in kızı İdil ise bir pamuk prensestir. Hepsinin yolu bir noktada kesişecektir. (Ayşe Adlı – tsa.org.tr)

“ÇAMUR” Derviş Zaim 2002
36. SİYAD Sinema Yazarları Drerneği2003 (Cahide Sonku Ödülü)

Konu: Ali Kıbrıs’ta askerliğini yapmaktadır. Terhisine çok az bir süre kalmışken kendisini bulan bir hastalık Ali’nin tüm hayatını değiştirecektir. Ali artık konuşamamakta, insanlar ile diyalog kuramamaktadır. Duyduğu bir rivayet onu şifalı bir çamuru aramak üzere yola çıkmaya iter. Çamur tıpkı denildiği gibi Ali’nin hastalığı üzerinde ciddi iyileştirmelerde bulunur. Bu süreçte Ali, bu çamura karşı takıntılı bir hale gelmeye başlar. Çamur’un içerisinden antik çağlara ait bir tanrı figürü çıkar. Bu figür, sadece Ali’nin değil, çevresindekilerin de hayatını kökünden değiştirecektir. (beyazperde.com)

“YARA” Yılmaz Arslan 1998
33. SİYAD Sinema Yazarları Drerneği2000  (Cahide Sonku Ödülü)
 6.ÇASOD  Çağdaş Sinema Oyuncuları Derrneği Ödülleri 1999
18. Uluslararası İstanbul Film Festivali 1999
İskenderiye Film Festivali 1998
35. Antalya Altın Portakal Film Festivali 1998

Konu: Almanya’da çalışan bir gurbetçinin kızı olan Hülya (Yelda Kaymakçı), anavatanında, yani Türkiye’de doğar. Fakat bir süre sonra babası, annesini ve onu Almanya'ya, yanına aldırır. Hülya için artık meşakkatli zamanlar başlamıştır. Almanya ve yeni hayatı onun için buhran, bunaltı ve karamsarlık anlamına gelecektir ve bu memlekette çok yabancılık çeker. Kaldı ki ailesinin de onunla eskisi gibi ilgilenememesi bu zor koşullara adeta tuz ve biber eker.(beyazperde.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder