9 Mart 2020 Pazartesi

SAADET IŞIL AKSOY


(29 Ağustos 1983 İstanbul)  Acıbadem Lisesi'nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2010 yılında Robert Harling’in yazarlığını yaptığı, Tiyatro Kare tarafından sahnelenen “Çelik Manolyalar” adlı tiyatro oyununda rol aldı.  İlk beyazperde deneyimi Semih Kaplanoğlu'nun Yumurta filmiyle 2007 yılında olmuştur. Bu film le 2007 Şili'nin Valdivia Uluslararası Film Festivali ve 2007 Saraybosna Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı, 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Behlül Dal Genç Yetenek 2009 yılında yönetmenliğini Sergo Castelltto'nun yaptığı ve Bosna Savaşı dönemini anlatan “Twice Born” adlı bir filmde, Aska karakterini oynayarak Penelope Cruz'la birlikte rol aldı.

Saadet Aksoy, Aralık 2014 tarihinde Pamir Kıraner ile evlendi. Saadet Aksoy eşi ile birlikte 2015 yılının son aylarına doğru Türkiye'ye veda edip ABD'ye yerleşti. 2017 yılında yapımını Ay Yapım’ın üstlendiği, yazar Azra Kohen’in "Fi Çi Pi" adlı kitap dizisinden TV.dizisine uyarlandı. Puhu TV üzerinden yayınlanan "Fİ" dizisinin başrollerinde Serenay Sarıkaya, Ozan Güven, Mehmet Günsür, Berrak Tüzünataç, ve Büşra Devel rol aldı. https://www.biyografi.info/kisi/saadet-aksoy

Filmleri: Görülmüştür 2019, Ailecek Şaşkınız 2018, Saf 2018, Sürgün (Eleni) Umut Üzümler   2011 2013, Başka Dilde Aşk  Zeynep) 2009, Süt (Semra) 2008, Yumurta (Ayla) 2007, Karşılaşma 2007
Filmleri:  , 2012 - Sen Dünyaya Gelmeden - (Aska)

EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLLERİ

“YUMURTA”
 Semih Kaplanoğlu 2007
1. Saraybosna Film Festival  2007
40. SİYAD Sinema Yazarları Drerneği2007 (Cahide Sonku Ödülü)
3. İsmail Dümbüllü Ödülleri 2008
4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festival 2008

Konu: Film, annesinin ölüm haberini alan Yusuf’un çocukluğunu geçirdiği kasabaya dönüşünü konu edinir. İstanbul’da kitapçılık yapan Yusuf, annesini defnetmek üzere kasabaya gelir. Evde, annesi Zehra Hanım’la beraber yaşayan Ayla’yı bulur. Ayla, Yusuf’a dair pek çok şey bilirken, Yusuf onun hakkında hiçbir şey bilmemektedir. Yusuf, ardında bıraktığı kasabadan ve geçmişinden bir an önce kaçmak ister. Ayla ise Zehra Hanım’ın adağını yerine getirmesi için ısrar etmektedir. Yusuf, gördüğü rüyalar ve yaşanan aksiliklerin huzursuzluğuyla adağı yerine getirmeye karar verir. Yusuf’un kendi iç dünyasına yaptığı bir yolculuğa dönüşen bu sürecin sonunda Yusuf’un Ayla’ya bakışı da değişecektir. (Büşra Parça – tsa.org.tr)

“SAF” Ali Vatansever 2018
30. Ankara Uluslararası Film Festivali 2019

Konu: Kamil, İstanbul Fikirtepe'de eşi Remziye ile yaşayan naif bir adamdır. Yan mahallede dönüşüm projesi yürüten ve göçmen işçi çalıştıran bir inşaat firmasının şantiyesinde çalışmaya başlar. Mahallesinde gördüğü tepkiler ve işyerinde artan baskılar Kamil’i gitgide dönüştürür. Eşi Remziye olayların sonuçlarıyla yüzleşir. 

“BAŞKA DİLDE AŞK”  İlksen Başarır 2009
21. Ankara Uluslararası Film Festivali 2010

Konu: Filmde, sağır ve dilsiz bir gencin hayatı konu edilir. Onur, kütüphane memurudur. Kendine kurduğu sessiz, küçük bir dünyası vardır. Birlikte spor yaptığı bir arkadaşının nişan partisine katılmasıyla hayatında beklenmedik değişiklikler olur. Aynı partiye bir çağrı merkezinde çalışan Zeynep de davetlidir. Genç kız, hareketli ve gürültülü ortamda tanıştığı Onur’un işitme engelli olduğunu anlamaz. Gecenin sonunda büyük bir şaşkınlığın ardından edindiği bu bilgi, Onur’a karşı tavrını etkilemez. Ailesi ve işiyle ilgili sorunlar yaşayan Zeynep, Onur’un yanında huzur bulur. Ancak aralarında ortak bir dil kurmaları kolay olmayacaktır. (Ayşe Adlı – tsa.org.tr)

UMUT VEREN GENÇ KADIN OYUNCU Ödülleri

“YUMURTA”
Semih Kaplanoğlu 2007
19. Ankara Uluslararası Film Festivali  2008
1. Yeşilçam Ödüller 2008
Behlül Dal Genç Yetenek Özel Ödülü
44. Antalya Film Festivali 2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder