9 Mart 2020 Pazartesi

SEMRA ÖZDAMAR


 (11 Ocak 1956 Bursa). Amerikan Kız Kolejinden mezun olmuştur. İlk sinema oyunculuk deneyimini 1973 yılında Ertem Göreç’in Anadolu Ekspresi adlı  ile gerçekleştirmiş ardından, Arkadaş, Erkeksen Kaçma, Ferhat, Yalnız Adam, Bir Gün Mutlaka, Hababam Sınıfta Kaldı, Kara Çarşaflı Gelin, Güneşli Bataklık, At Gözlüğü, Yörük Elif ve O’na Çirkin Kral Derlerdi gibi sinema filmlerinde rol almıştır.
Sinema severler Semra Özdamar’ı özellikle Hababam Sınıfı  Sınıfta Kaldı isimli nde Edebiyat Öğretmeni Semra karakteri ile tanımıştır.
1973 yılında bir sene fotomodel olarak, ardından 5 yıl sinema filmlerinde rol almıştır. 1978 yılında sinemayı bırakmış ve öykü yazarlığına devam etmiştir.
Geçmişten günümüze öykü, sinema, edebiyat ve kadın üzerine yazmış olduğu yazılar bir çok dergide yayınlanmıştır. 1979 yılında Kültür Bakanlığı En İyi Senaryo Ödülünü kazanan Semra Özdamar daha sonra Yayınevi Masal ile bir yıl sonra Akademi Kitabevi Öykü yarışmalarında ödül kazanmıştır. Yazmış olduğu bazı eserleri ise Sessiz Çığlıklar, Kadırga’da Son Horon, Sekiz Kadın ve Hayat Bizi Yaşar.
Bir süre ailesi ile birlikte Almanya‘da yaşayan Semra Özdamar’ın eşi belgesel yapımcısı, yönetmen ve akademisyen Süha Arın 2014 yılında yaşamını yitirmiştir. [ https://www.kimnereli.net/semra-ozdamar.html]
 Rol Aldığı Sinema Filmleri: O'na Çirkin Kral Derlerdi (1984) Güneşli Bataklık (Zehra, 1977) Kara Çarşaı Gelin (Gülüşan, 1975) Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (Semra Hoca, 1975) Bir Gün Mutlaka (Sultan - Akif'in eşi, 1975) Yalnız Adam (Semra/Reyhan, 1974) Erkeksen Kaçma (Fatma, 1974) Arkadaş (Âzem'in Arkadaşı, 1974) Anadolu Ekspresi (Zeynep, 1973)

EN İYİ KADIN OYUNCU ödülü
“KARA ÇARŞAFLI GELİN” Süreyya Duru 1975
14. Antalya Altın Portakal Film Festivali
Konu: Filmde, bir sınır köyündeki ağanın birbirine düşürdüğü köylülerin hikâyesi konu edilir. Zülküf, ağadan aldığı emirle komşusunu öldürür. Zülküf’ün küçük yaştaki kızı Güllüşan ise töre gereği öldürülen adamın ailesine verilir. Güllüşan verildiği ailenin oğullarından Vakkas ile yakınlaşır. Vakkas’ın kardeşi Müslüm, cinayetin sebebini araştırmaktadır. Güllüşan’ın kardeşi Haydar ise hapishanedeki babasına ilaç alabilmek için kaçakçılara katılır. Bu sırada devlet, geliştirdiği bir reform ile köylüleri toprak sahibi yapmayı plânlamaktadır. Topraklarını kaybetmek istemeyen Ağa, köye gelen mühendisleri tehdit ederek reforma engel olmaya çalışır. Bunu başarabilmek için de köylüleri birbirilerine düşman etmeye çalışacaktır. (Yiğitalp Ertem – tsa.org.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder