9 Mart 2020 Pazartesi

YASEMİN ALKAYA


 (1964 İstanbul) Ankara Devlet Konservatuarı’nda aldığı bale eğitiminin ardından, İstanbul Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Yasemin Alkaya, Sinemaya bir Wim Wenders prodüksiyonu olan “Yer Demir, Gök Bakır” filmiyle adım attı.

1991 yılında “Kurt Kanunu” adlı filmde Rasim ÖztekinHümeyraSuna Selen,  Berhan Şimşek ile birlikte rol aldı. Bu filmdeki rolü ile 1992 yılında Ankara Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü.

1993 yılında, daha sonra adı “Teatrofil” olarak değişen Oyuncular Tiyatro Grubu’nu kurdu. Devlet yardımı alarak Rus yönetmen Kama Ginkas‘ın yönettiği Anton Çehov‘un “Hayat Çok Güzel”, Inezvon Dulleman‘ın “Beni Kuma Yaz” ve Antonio de La Parla‘nın “Günlük Müstehcen Sırlar” adlı oyunlarını sahneledi. 2002 senesinde “Tiyatro Stüdyosu”nun gerçekleştirdiği Yasmina Reza‘nın “Yaşamın Üç Yüzü” adlı oyununda başrolü oynadı.

1996 yılında Senaryosunu Mete Özgencil‘in yazdığı İrfan Tözüm‘ün yönetmenliğini yaptığı “Mum Kokulu Kadınlar” filminde Selma GüneriHalil ErgünHande AtaiziSevtap Parman,  ile birlikte rol aldı. Bu filmdeki rolü ile Antalya ve Adana Film Festivalleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülleri de dahil olmak üzere dört ödül aldı. 1998 yılında İsviçre Ulusal Genç Sinemacılar Festivali’nde “Ölmeye Yatmak” filmiyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Yasemin Alkaya, İstanbul’un en iyi manzarasına sahip “5. Kat” adında lokantasını 1994 yılında açmıştır. Yıllarca sinemacıların favori mekanı oldu. [https://www.biyografi.net.tr/yasemin-alkaya-kimdir/]


Filmleri:  2008 – Yaşam Arsızı 2000 – Zümrüt / Gözlerim Aklına Gelir… (Feride) 2000 – Vizontele (Gülşen) 1997 – Ölmeye Yatmak 1996 – Mum Kokulu Kadınlar (Gülizar) 1994 – Babam Askerde 1992 – Denize Hançer Düştü 1991 – Kurt Kanunu 1989 – Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal (sedef) 1989 – Uçurtmayı Vurmasınlar (Filiz) 1987 – Kadının Adı Yok (Gül) 1987 – Yer Demir Gök Bakır (Kır İsmail’in Kızı) 1986 – Asiye Nasıl Kurtulur

EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ

“MUM KOKULU KADINLAR
  İrfan Tözüm 1996
33. Antalya Altın Portakal Film Festivali  1996
10.Adana Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali   1996

Konu: 1940lı yılların ikinci yarısı Beşiktaşta bir konakta Firuzan Hanım İhsan adını koyacağı bir erkek çocuk dünyaya getirmek üzeredir. 1950li yıllar.. Firuzan Hanım, Fatma adında 5-6 yaşlarında bir kız çocuğunu evlat edinir. İhsan ve Fatma iki kardeş gibi büyürler. 1960lı yıllar... Robert Kolejde okumakta olan İhsan, Natalie ile büyük bir aşk yaşamaktadır. Natalienin konsolos olan babasının ülkesine dönmesi Natalienin intiharına, İhsanın da odasına kapanmasına sebep olacaktır. 1970lerin İhsanın annesinin ölümü üzerine aile tamamen çökmüş bir durumdadır. Fatma evlenmiş ve Belkıs adında bir kızı vardır. İhsan ise kapanmış olduğu odada yaşamını sürdürmekte ve Fatmanın yardımlarıyla ayakta durabilmektedir.Aynı mahallede yaşayan birbirlerinden tamamıyla habersiz farklı yaşamları ve sorunları olan, erkek dünyasında yaşamanın çeşitli acıları ile yoğrulmuş 4 kadın, kendi yalnızlıklarında çözüm yolları aramaktadırlar. Yıllardır konaktan dışarı adımını amamış olan İhsan, tavsiyelerde bulunmak üzere onlara koruda randevu verir. Olayların akışı beklenmedik bir şekilde ve hızla gelişecektir. (beyazperde.com)

EN İYİ YARDIMCI KADIN  OYUNCU ÖDÜLÜ

“KURT KANUNU”
  Ersin Pertan 1991
 4. Ankara Uluslararası Film Festivali1992


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder