9 Mart 2020 Pazartesi

VAHİDE PERÇİN GÖRDÜM


 (13 Haziran 1965 İzmir) Yunanistan göçmen bir ailenin kızı olarak İzmir’de doğmuştur. Asıl adı Vahide Perçin’dr. Lisede grafik okudu, Üniversiteye başladığında İktisat Fakültesine girdi. 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü kazandı. Okul devam ederken An kara Sanat Tiyatrosu (AST) oyuncusu Altan Gördüm ile 1992 yılında evlendi. Alize (d.1994) adında bir kızları olur. Okuldan mezun olunca eşiyle birlikte Ankara'ya yerleşti ve AST'a girdi. Daha sonra Devlet Tiyatrosu'nun teklifini kabul edip Adana'ya gitti. Çeşitli tiyatro oyunlarında görev aldı. Ankara'ya tayin olmayı beklerken 2003 yılında annesinin ölüm haberini alır. İzin alıp cenazesine gidemez. O gece sahneye çıkarken kararını verir. Sezon biter bitmez istifa edip Ankara'ya döner.

 Vahide Gördüm 2003'de yayınlanan Bir İstanbul Masalı dizisindeki Suzan Kozan rolü ile televizyon dünyasına adım atar ve tanınır. 2006'da İlk Aşk filminde Çetin Tekindor'la başrolü paylaştı.
2011 senesinde meme kanser olduğunu öğrendi, yoğun bir tedavi sürecinin ardından hastalığı yendi. 22 yıldır evli olduğu eşinden Mart 2013’de boşanıp kendi kızlık soyadı olan Perçin‘i kullanmaya başlamıştır. https://www.biyografi.info/kisi/vahide-gordum

Çeşitli kurumlar tarafından verilen ödüller:  1996 - Sanat Kurumu, En İyi Kadın Oyuncusu Ünvanı 2007 - 14. Altın Koza Film Festivali, "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü (İlk Aşk) 2007 - Magazin Gazeteciler Derneği Altın Objektif Ödülleri, "En İyi Tyatro Oyuncusu" Ödülü (Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler) 2007 - İsmail Dümbüllü en iyi tiyatro oyuncusu ödülü 2008 - Radyo Televizyon Gazeteciler Derneği Yılın Ödülleri, "Yılın Kadın Oyuncusu" Ödülü (Kanal D Annem Dizisi) 2008 - Galatasaray Üniversitesi 2008' "En"ler, en y kadın tiyatro oyuncusu ödülü 2014 - 33.İstanbul Film Festival - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Ayhan Hanım) 2014 - 20. Altın Objektif Ödüller - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Muhteşem Yüzyıl, Hürrem Sultan) 2015 - 18. Randevu Uluslararası İstanbul Film Festivali - Onur Ödülü

Rol Aldığı Filmler: 2018 Kapı , 2014 - Ayhan Hanım (Ayhan Hanım) 2011 - Labirent 2010 - Zefir (Ay (Anne) - 2008 - Devrim Arabaları (Suna) 2007 - İyi Seneler - Londra (Ferda)  - 2006 - İlk Aşk (Nevin) 2004 - Anlat İstanbul (Hürrem)

EN İYİ KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ

“İLK AŞK”
Nihat Durak 2006
14. Altın Koza Film Festivali 2007

Konu: Denize kıyısı olan bir Ege kasabasında 1990'ların başı... Kasabanın ileri gelenlerinden Arifoğulları ailesi eski ihtişamlı günlerinden çok uzaktadır. Tarlaların çoğu satılmış, çürümek üzere olan zeytinyağı fabrikasından başka bir şey kalmamıştır. Ailenin reisi Arif Arifoğlu (Erol Günaydın) 85 yaşına gelmiş, elini yıllar önce işten güçten çekmiş, aksi bir ihtiyardır. Oğlu Azmi'nin (Tarık Papuççuoğlu) tek derdi, eski karısı Nevin'in (Vahide Gördüm) gönlünü tekrar kazanmaktır. Oğulları Kemal (Halit Ergenç) ise kısa yoldan para kazanma hayalleri kurmaktadır. Kemal, karısı (Dolunay Soysert) ve metresi (Şenay Gürler) arasında gelgitler yaşamaktadır. Arifoğulları ailesinin en küçüğü Arif Ege (Raffaele Çedolini) ise çocukluktan ergenliğe geçiş sürecinde ilk aşk sancıları çekmektedir. Farklı kuşaklardan karakterlerimizin "ilk aşk"ları ve bu "ilk aşk" ların onları sürükledikleri yerler ve durumlar hikâyenin ana eksenini oluşturmaktadır (beyazperde.com)

“AYHAN HANIM” Levent Semerci 2014
 33. İKSV İstanbul Kültür Sanat Vakfı Film Festivali 2014

Konu: Sevgi dolu bir anne olan Ayhan Hanım emekli bir subayla evlidir. Hayatta en çok yapmak istediği şey de gözü gibi bakıp büyüttüğü çocuklarının mutlu yuvalar kurmasıdır. Ancak o dönem Türkiye, yakın tarihinin en zor zamanlarını yaşamaktadır. Oğullarının güvenliğinin tehlikede olduğu bu dönemde Ayhan Hanım, ilerde hafızalarda travmatik bir yer edinecek olaylardan çocuklarını korumak için elinden geleni yapmaya çalışır. Ancak bu o kadar da kolay değildir.

1990'lı yıllardan başladığımız, politikadan uzak bir anlayışa sahip olan Ayhan Hanım'ın hikayesinde yavaş yavaş geriye giderek Türkiye'nin karışıklıklarla çalkalandığı kanlı 1970'li yılların sonuna doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.Yönetmen Levent Semerci'nin annesinin yaşamından bir kesit sunarak anlattığı film, otobiyografik öğeler içermenin yanı sıra, yönetmenin ailesi gibi Kanlı 1 Mayıs'ın tanığı olan pek çok kişinin o dönemde yaşadıklarını bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. (beyazperde.com)


ONUR ÖDÜLÜ
18. Uluslararası İstanbul Film Festivali 2015


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder