28 Şubat 2020 Cuma

AYTA SÖZERİ



 (31 Mart 1976 Nürnberg) Bir transseksüel olan Ayta Sözeri, LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) aktivistdir. 1982 yılında 6 yaşında iken annesi babası ve bir kız kardeş, iki ablası ile beraber İzmir'e yerleşmişler. Ege Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Sanat Müziği korosunda Türk Müziği eğitimi aldı. Avni Anıl şefliğinde onun şarkılarını söyleme şansı elde etti. Ortaokul bittiğinde liseden önce annesine Hislerini anlattı, götürüldüğü psikiyatristler ilerde belki transbrey olacak teşhisi koydular. Ege Üniversitesi’nin işletme bölümünde okurken bir doğum günü partisinde çok güzel oynadığı fark edip zenne oldu. Bir gün çalıştığı bir yerde solist gelmeyince sahneye çıktı ve şarkıcılık serüvenine başladı. 20’l yaşlarında cinsiyet ameliyatıyla  kadın oldu. Türkiye’nin ilk trans oyuncusu, sıkı bir insan hakları aktivisti ve uzun zamandır sahnelerde gördüğümüz bir şarkıcıdır..

İstanbul’da bir  Restoran’da şarkıcı olarak çalışıyorken, bir gün ‘Hayat Bağları’ dizisinin set yemeği orada yapılırken şarkıcılık performansını çok beğenen dizinin yönetmenlerinden Mustafa Şevk Doğan “Mutlaka sen bir yerde oynatacağım” dedi. Ve ilk rolü ‘Hayat Bağları’ dizisinde oldu, 2012 yılında yönetmenliğini Cevdet Mercan ve Nisan Akman’ın yaptığı yaptığı “Kayıp Şehir” adlı Tv. Dizisinde oynadı.

Rol aldığı filmler:   2017 - Ale Arasında (Behiye )  2016 - Koca Dünya (Hayat Kadını)  2015 - Tehlikeyle 2014 – Hadi Ya  2010 - Kukuriku - Kadın Krallığı (Beton)  2009 - Teslimiyet (Aygül)  2009 - Güneş Gördüm (Tuana) 

EN İYİ YARDIMCI OYUNCU  ödülü (Komedi Dalında)

“AİLE ARASINDA”
Ozan Açıktan 2017
 23. Sadri Alışık Sinema Ödülleri2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder